Tömeges halpusztulás, horgásztilalom, újraindult a termelés

-

Tömeges halpusztulás miatt általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán péntektől. Korábban ammónia szivárgott a sertésfeldolgozó üzemből. Nem először irtották ki a folyó halfaunáját.


Szerdán éjjel egy biztonsági szelep meghibásodása miatt ammónia került a levegőbe a Kométa üzeménél, ezt másnap már nem mérték. Ezt követően tettek bejelentést horgászok halpusztulásról a Kapos folyóban. A környezetvédelmi hatósági vizsgálata fogja kideríteni, van-e összefüggés az ammóniaszivárgás és a halpusztulás között.

Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy „két éven belül másodszor nullázták le a folyót”, hiszen 2013 őszén a kaposvári cukorgyárból került vinasz okozott a jelenlegihez hasonló teljes pusztulást a folyó halállományában.

A cukorgyári vízszennyezés után több mint egy év után kezdett végre újra visszaállni a folyó halfaunája.


Újraindult a termelés

Szerdán éjjel a Kométa 99 Zrt. kaposvári sertésfeldolgozó telephelyén ammónia szivárgott, két ember rosszul lett, mentők vitték őket kórházba. A helyszínre riasztott katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett a környéken, magas gázkoncentrációt érzékeltek a műszerek. A szomszédos gyárat és üzemet kiürítették. Az ammóniafelhő Kaposvár toponári városrésze felé terjedt, azonban nem érte el a lakott területet. A hibát rövid időn belül elhárították a Kométánál, a szivárgás megszűnt, így másnap a telephelyen és a környékén is újraindult a termelés.