Tömeges halpusztulás a kínai robbanás közelében

-

Az emberek aggódnak a mérgezés miatt, a hatóságok szerint semmi gond.


A kínai hatóságok tagadják, hogy a tömeges halpusztulásnak bármi köze lenne a múlt heti, tiencsini robbanáshoz, amelyben legalább 114 ember halt meg - írja a Guardian. A halakat a robbanás helyszínétől néhány kilométerre fedezték fel a folyóban. A hivatalos álláspont szerint a halak azért pusztultak el, mert túl meleg volt a víz. A kínai állami hírügynökség szerint a cián mértéke nem volt túl magas a folyóban.


Több ember viszont attól tart, a hadsereg nem tudta megakadályozni a vegyi anyagok szivárgását. A felrobbant raktárban legalább 40-féle vegyi anyag volt, köztük mérgezőek is.A kínai hírügynökség korábban azt közölte, nem mutattak ki mérgező cianidot a nagy eső során, amely Tiencsinre esett egy héttel a vegyianyag-raktárak felrobbanása után. Újságírók, önkéntes mentők és lakosok azonban Twitter-bejegyzéseikben arra panaszkodtak: ahol érte őket az eső, kipirosodott a bőrük, a karjuk és az ajkaik is égnek.

A Kínai Központi Televízió jelentésében Li Hszing-hua tűzvédelmi szakember azt mondta, hogy a robbanás helyszínén rendkívül magas koncentrációban mértek nátrium-cianidot és közelebbről meg nem nevezett ideggázt. Utóbbit később a hadsereg szakértői határozottan cáfolták.

A robbanás miatt nyomozás indult.