Tömegbaleset az M3-ason, 3 halott

Fotó: MTI / Vajda János

-

Ónos eső miatt lejegesedett több autópálya-szakasz az éjszaka Borsod, Heves és Pest megyében, a jegesedéssel érintett szakaszokon balesetek történtek. A legsúlyosabb baleset az M3-as autópályán történt, ahol egy autóbusz felborult. Három utas a helyszínen meghalt.


Hárman meghaltak abban a buszbalesetben, amely szombaton éjfél előtt történt az M3-as autópályán, a Miskolc felé vezető oldalon, a 133-as kilométerszelvénynél. A már felborult járműnek több autó is nekirohant – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.

A halálos baleset Mezőkeresztes és Mezőkövesd között történt az autópályán, az utat teljes szélességében lezárták. Egy utasokat szállító busz eddig tisztázatlan körülmények között felborult. A baleset következtében három ember meghalt, többen megsérültek.

A busz magyar forgalmi rendszámú volt. A jármű balesete után további autók rohantak előbb a buszba, majd egymásnak. Kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött. Ezek között magyar, román és ukrán felségjelzésű is van.

A bécsi adventi vásáron jártak az utasok a busszal.

Az Országos Mentőszolgálat 14 mentőkocsival érkezett a helyszínre, ahol összesen három halottat és 31 sérültet találtak. Az áldozatok közül ketten debreceniek, az egyik egy 12 éves fiú, a másik egy 44 éves férfi – ők egy lépcsőházban laktak, a harmadik pedig egy 22 éves harsányi lány.

A sérülteket helyszíni ellátás után a miskolci, az egri és a debreceni kórházakba szállították.

Helyszíni információk szerint az út burkolata csúszik, a szitáló köd lefagy a hidegben. A baleset mögött hosszú kocsisor alakult ki. A helyszínen melegedőbuszokban várakozhattak azok, akiket nem kellett kórházba szállítani. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. újabb buszokat küldött, és ezekkel a járművekkel szállították őket Miskolcra.

Azokat, akik könnyebben sérültek meg, a Miskolci Rendőrkapitányságra szállítják, ahol ellátást kapnak, és pszichológus is segíti őket a történtek feldolgozásában.

Teljes útzárat rendeltek el mindkét irányban Mezőkövesd és Mezőkeresztes között.

A buszon 81-en utaztak, az összes sérült közülük került ki. A rendőrség adatai szerint 21 a könnyű sérülést szenvedők száma, négy a súlyos sérülést szenvedőké.

Az M1 reggeli híradója úgy tájékoztatott, hogy az egyik súlyos sérült állapota életveszélyessé vált.


Sok autó ütközött Mezőkeresztesnél


A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az éjszaka figyelmeztetést adott ki arról, hogy ónos eső miatt lejegesedett az M3-as autópálya Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Heves megyében.


Baleset történt az M3-ason Heves megyében is. Több gépjármű összeütközött az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán Kál térségében. Több gépjármű ütközött össze a főváros felé vezető irányban, ketten könnyebben megsérültek. A baleset miatti útlezárás a hajnali órákban megszűnt – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Jegesedés miatt több helyen csúszóssá vált az útburkolat az M5-ös autópálya Pest megyei szakaszán, emiatt több gépkocsi árokba csúszott vasárnap hajnalban – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Az egyik balesetben egy ember megsérült, két baleset során anyagi kár keletkezett.

Az autópálya Szeged felé vezető oldalán a 45,8-as kilométerszelvényben hajnali három órakor egy személyautó és egy autóbusz ütközött össze. Személyi sérülés nem történt. A helyszínelést a rendőrök rövid idő alatt befejezték, az érintett útszakaszon a forgalom a helyszínelés ideje alatt egy sávon haladt.