Tomboló őrület: fél perc alatt jöttek vissza -12-ről, és nyertek is

Fotó: Getty Images / Ronald Martinez

-

Amerikában kitört a „márciusi őrület”: az egyetemi kosárlabda-bajnokság hajrájában a Texas A&M tényleg eszelős meccsen jutott tovább.


Az amerikai egyetemi bajnokságok (NCAA) körüli felhajtás Európából szinte felfoghatatlan, legyen elég annyi, hogy az amerikai országos média naponta a vezető hírek között számol be a 20 ezres csarnokokban telt házak előtt játszott meccsekről.

Most éppen a kosárlabda van soron, zajlik a „márciusi őrület” (March Madness) nevet viselő bajnoki hajára. Az elmúlt hétvégén kilenc helyszínen rendeztek mérkőzéseket. Oklahoma Cityben a Big 12 Conference négy csapata mérkőzött egymással, és a Texas A&M–University of Northern Iowa találkozó tényleg elhozta az őrületet.


Ez valami ő.r.ü.l.e.t!


A 14. kiemelt iowaiak (akik egy hihetetlen, a gyűrű tövéről a palánk tetejére, majd onnan a gyűrűbe eső duplával jutottak be a mostani rájátszásba, ahol az első körben a Texas Universityt győzték le ezúttal egy dudaszós triplával) 33 másodperccel a mérkőzés vége előtt még 69-57-re vezettek, azonban a 3. helyen kiemelt texasiak nem adták föl, és elképesztő hajrába kezdtek – 1,9 másodperccel a vége előtt Jalen Jones duplája azt jelentette, hogy 71-71-el ér véget a rendes játékidő.

A USA Today beszámolója szerint a texasiak úgy játszottak az utolsó percben, hogy a többség sem azt nem tudta, mennyi az eredmény, sem azt, hogy mennyi idő van hátra.

Ezek után szinte törvényszerű volt, hogy az első hosszabbításban nem dőlt el a meccs, a másodikban már igen, méghozzá a bajnokság történetének egyik legnagyobb feltámadását bemutató texasiak javára. Így az Iowa hiába volt jobb szinte minden mutatóban, és hiába dobott 35 pontot Jeremy Morgan, ha a többiek nem tudtak hozzá felnőni, míg az Aggiesben öten is 10 pont fölött termeltek.