Tombol a vihar a Balatonnál

-

100 km/óránál is nagyobb erővel fúj a szél a tó partján. Máshol felhőszakadás van.


Szélvihar tombol a Balatonnál, az Időkép közlése szerint 100 km/óra körüli széllökéseket is mértek. Fonyódon 108 km/órás szél fúj, Balatonlellén 94 km/órás volt az eddigi legerősebb lökés. A Balatont tarajos hullámok nyaldossák.


A Dunától keletre, az ország középső részén zivatarok vannak. De a délnyugati határ mentén, Barcsra is felhőszakadás zúdult.

A Köpönyeg arról ír, hogy a zivatarok kelet, délkelet felé húzódnak tovább.


Élőben a hullámok


A viharos szél veszélye miatt a Dunántúlon több járásra már narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat kedden kora este. A kedd éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a legnagyobb szélre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyében kell készülni. Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: este és éjszaka a Dunántúl többi részén és a középső országrészben is egyre többfelé viharossá fokozódik a szél. A legerősebb (akár 90-100 kilométer/órás) széllökések hajnalig Sopron és Mosonmagyaróvár tágabb környezetében, a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő vidékein és a Balaton környékén valószínűek. Szerdán napközben inkább már csak az északkeleti megyékben érheti el a szél sebessége a 70 kilométer/órát.

Emellett az éjszaka első felében még előfordulhat egy-egy zivatar. Az intenzívebb záporokból lehulló csapadék kisebb körzetekben elérheti a 20-25 millimétert - tették hozzá.

A korábban a felhőszakadás veszélye miatt több megyére kiadott elsőfokú figyelmeztetéseket viszont már visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 4 és 11 Celsius-fok között, a maximális hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű.