Tokió milliárdokat kereshet az újszülött óriáspandán

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Sokkal több látogatóra számíthat az állatkert.


Egy közgazdász számításai szerint a tokiói állatkertben született óriáspandabocs több mint 26 milliárd jen, azaz 66 milliárd forint hasznot hozhat a helyi gazdaságnak. A Kanszai Egyetem professzora, Mijamoto Kacuhiro szerint a hétfőn világra jött pandakölyök gazdasági hatása egy kupanyertes profi baseballcsapat hatásával vetekszik.

Számításai szerint a kölyök miatt az idén több mint 5 millió 650 ezer látogatója lesz az állatkertnek, ahol tavaly 1,8 millióan jártak. Számításaihoz az 1972-es évet vette alapul, amikor először jelentek meg óriáspandák a tokiói állatkertben.

A pandabébi miatt megnő a belépőjegyekből befolyó összeg, a látogatók többet költenek az állatkertben, és azoknak is nő a bére, akik a pandákat gondozzák.

A 11 éves Sin Sin hétfő hajnalban hozta világra a bocsot az Ueno állatkertben. A kölyök hangját először hétfő délben hallották meg, a nemét még nem tudják. Sin Sin és párja, Ri Ri 2011-ben érkeztek Tokióba Kínából. Egy évvel később megszületett első bocsuk, ám hatnaposan tüdőgyulladásban elpusztult.