Tőkés Orbántól számít védelemre

Fotó: MTI / Veres Nándor

-

A volt püspök azt mondta, székely autonóm területen köszönti a magyar kormányfőt.


Tőkés László szerint egyszer és mindenkorra véget kell vetni annak a hungarofóbiának, amely csak az antiszemitizmushoz és cigányellenességhez hasonlítható. Az európai parlamenti képviselő a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott előadást.

Tőkés szerint az a keresztény "hozzáadott érték" – ami kimaradt az EU alkotmányából – többet jelenthetne minden, "felemás módon alkalmazott jogállamiságnál, demokráciánál, emberi jogoknál". Európának legalább annyira komolyan kellene vennie a hitet és értékeit, mint ahogy a muszlimok teszik – mondta Tőkés.

Tusványos ma is kiindulási és viszonyítási alapként szolgál, és a nemzeti érdek biztos igazodási pontját nyújtja – mondta. Szerinte nemzetpolitikai szempontból fontosabb esemény volt Klaus Iohannis államfő hét eleji székelyföldi látogatása, és a székely választottak székelyhimnusz-éneklő, székely zászlót adományozó kiállása, mint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) májusi zilahi kongresszusa, "mely elsiklott a nagy nemzeti ügyek fölött".

Tőkés "székely autonóm területen" köszöntötte Orbán Viktort, és biztosította a miniszterelnököt, hogy számíthat az erdélyi magyarságra, és a "létveszélyben szocializálódott" külhoni sorstársaira az EU megreformálásában, valamint a nemzet védelmében való kiállásában. "Mi a saját bőrünkön tapasztaltuk meg mindazt, ami ma egész európai keresztény kultúránkat és nemzetállamait fenyegeti" – mondta Tőkés.

Elképesztőnek és cinikusnak nevezte, hogy azok vádolják a magyar kormányfőt az európai értékek veszélyeztetésével, akik újkori népvándorlást gerjesztettek, és ezzel egész Európa megmaradását teszik kockára. Tőkés a román európai parlamenti képviselőt, Traian Ungureanut idézte: "Európát feladták azok, akiknek kötelességük lett volna megvédeniük a kontinens ábrázatát". Kertész Imrét is idézte, aki szerint "Európa katasztrófa felé halad, az unió fennállása óta a legnagyobb válságát éli a menekültáradat miatt".

Tőkés jogosnak tartotta a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő látogatásán körvonalazódott tanulságot: hogy az önvédelem joga minden országot megillet. „Nemzetünk körében mi is részesei vagyunk és számítunk erre a védelemre”– mondta Tőkés, aki e védelem legfőbb letéteményesének Orbánt tekinti.