Tökéletes hibrid emelte sosem látott szintre a kosárlabdát

Fotó: Getty Images / J Pat Carter

-

A kilencvenes évek óta nem volt olyan rettegett kosárcsapat, mint most a Golden State Warriors. A kaliforniai NBA-címvédő a legendás Chicago Bulls történelmi rekordjára tör, Stephen Curry a Michael Jordanje. Mit tud az új csodacsapat, és hogyan fagyasztja le Curry a programozókat?


A Michael Jordan-féle Chicago Bulls hírneve még azokat is elérte, akiket beoltottak sport ellen. A legendás kosaras csodákat művelt a pályán, vállalta a mindent eldöntő utolsó dobásokat, és végül hat bajnoki címet szállított a csapatának. És most felbukkant egy banda, amelyik képes lehet felülmúlni a kilencvenes évekbeli nagy elődöt is: íme a Golden State Warriors, és az eddig sosem látott kosárlabda!A Chicago Bulls az 1995/96-os szezonban gigantikus NBA-rekordot állított fel: az alapszakasz 82 meccséből 72-t megnyert. Ezt a teljesítményt az elmúlt húsz évben még csak megközelítenie sem sikerült senkinek, pedig a kétezres évek eleji Los Angeles Lakers (Kobe Bryanttel és Shaquille O'Neallel) vagy épp LeBron James mindenkori csapata sem volt kutyaütő.

Aztán jött a Warriors, amely az előző idényben 67 meccset nyert az alapszakaszban, majd behúzta a bajnoki címet is, a mostani szezonban pedig veri a Jordan-féle csodacsapatot is. Az idényt 23-0-s sorozattal kezdte, ami az összes amerikai profi sportban rekord, de jelenleg is jobban áll az NBA-csúcstartó Bullsnál (54-5). A Bulls és a Warriors történelmi versenyfutásán itt elcsámcsoghat kicsit, mindenesetre a nagy száguldásban a Warriors már februárban bebiztosította a helyét a playoffban, ami eddig csak az 1987/88-as Lakersnek sikerült.„Már maga az a tény döbbenetes, hogy reális esélye van egy csapatnak a meccsei kilencven százalékát megnyerni egy olyan ligában, ahol ekkora a terhelés – mondta Tőrös Balázs, a Sport TV állandó szakértője a VS-nek. „Arról a terhelésről beszélek, amikor két hétig nem látod a saját ágyadat, mert egy hosszúra nyúlt idegenbeli túrán hotelekben, repülőkön, buszokon éled az életed, no meg az edzéseken, majd a meccseken. Erre a körforgásra nincs ellenszer, utoljára Michael Jordan volt ekkora penge ilyen terhelés mellett, alatt.”

Márpedig a Warriors bírja a strapát: éppen egy hétmeccses idegenbeli szériát zárt le, méghozzá impozáns, 6-1-es mérleggel – csak az extraklasszist hozó portlandi, Damian Lillard piszkított bele a képbe.

Jelenleg csak földönkívüli teljesítménnyel van esély megverni a Warriorst, amely máskülönben simán bedarálja az ellenfeleit. A franchise egészen tavalyig egyetlen bajnoki címet nyert (1975-ben), az utóbbi években viszont a lassú – olykor körülményesnek ható – csapatépítés, és a klubvezetők kockázatvállalási kedve félelmetesen magas szintre emelte a csapatot.Ha megnéz egy Warriors-meccset, halál nyugodt, rágózó, nevetgélő fiatalokat lát majd a pályán. Semmi stressz, semmi kapkodás, szavak nélkül is tudja mindenki, mi a dolga. Egy rossz passznál, egy rossz dobásnál nincs kiabálás, veszekedés, csak egy félmosoly, egy összekacsintás, majd a kőkemény védekezés. Ez a szemlélet nagyban Steve Kerr edző érdeme – mit ad isten, Kerr a legendás Bulls egykori játékosa.

„Az oaklandiek voltak olyan tökösek, hogy menesztették a sikeres, de bomlasztó vezetőedzőt, Mark Jacksont, majd beleállva a kritikákba kinevezték Steve Kerrt, akinek előtte még nem volt edzői tapasztalata az NBA-ben, szakkommentátorként viszont lerítt, hogy mennyire ért a kosárlabdához” – magyarázta Tőrös.

Tőrös szerint Kerr kizárólag jó döntéseket hozott: a csapat sztárjai, Stephen Curry és Klay Thompson mellett ott van már Harrison Barnes, Draymond Green és Andrew Bogut, vagyis minden poszton klasszisok pattogtatnak, a padon bevetésre kész a tavalyi döntő legjobbja, Andre Igoudala, ezen felül két-három, ligaszinten is kiváló kiegészítő. Az edzőben ráadásul tökéletesen bíznak a játékosai, így ültethette padra Igoudalát, az idén varázslatosan játszó Draymond Greennek pedig szabad kezet adott, amit ő meccsenként 14 ponttal, 10 lepattanóval, és 8 gólpasszal hálál meg.


Michael vagy Stephen?


Kerr és a sok klasszis mellett van egy zsenije is a Warriorsnak: Curry ugyanaz Oaklandben, ami Jordan volt Chicagóban. Curry a regnáló MVP (legértékesebb játékos), és most minden eddiginél durvább szezont fut: már 288 triplát dobott, amivel a saját NBA-rekordját döntötte meg, 24 meccsel az alapszakasz vége előtt. A februári négy meccsét 43,3-as pontátlaggal zárta, a mezőnyből 60,8 százalékkal dobott. Na ki tudott utoljára négy meccsen 43 pont és 60-as dobószázalék fölé menni? Michael Jordan, még 1990-ben.

Curry dobásai védhetetlenek, a mozdulatait már a számítógépes fejlesztők sem tudják modellezni. Félpálya, egész pálya, mindenhonnan életveszélyes, ha pedig két embert állítanak rá, nevetve passzol üresen álló társához, hát mögött, fej mögött, mindenféle kitekert testhelyzetből. Tőrös látott már „sok mindent a kosárpályán, de Curry-hez foghatót soha. Átformálja mindazt, amit a kosárlabdáról eddig tudtunk. Egy igazi hibrid: van benne egy kis Steve Nash, egy kicsi ebből, egy kicsi abból. A beletett melóval pedig megkapjuk a hibátlan elegyet, a tökéletes, megfoghatatlan játékost.”„Jordant értettem – kezdte az összehasonlítást Tőrös. – Értettem mindazt, amit ő mutatott. Igazi művész volt, egy zseni, aki rengeteget edzett, de mellette szórakozott is. Volt, hogy nulla alvással játszott, de ez őt nem zavarta: fejben nem volt nála erősebb, győzni akarása páratlan volt. Igazi vezér, akire mindig lehetett számítani.


Most meg itt van ez a kölyök, és nem értem. Egyszerűen nem értem.

Olyan könnyedén, már-már flegmán játszik, ahogy kiveszi a fogvédőt, ahogy rágcsálja. Teljesen más dimenziót képvisel, ő a sport ifjú Mozartja.”


Golden State Warriors v Oklahoma City Thunder


Curryre valóban elfogytak a jelzők. Győztes hárompontos alig félpályán belülről, a hosszabbítás utolsó pillanataiban, 118-118-nál; 12 tripla egy meccsen (rekord); négy idegenbeli meccs zsinórban, összesen 175 dobott ponttal; 51 pontos meccs, egyetlen büntetővel (rekord); zsinórban 129 meccsen legalább egy tripla (rekord).


Nem csoda, hogy sokan feladva bármiféle racionalitást egyszerűen földönkívülinek nevezték, aki ugyanarról a bolygóról jött, mint Lionel Messi – ezzel is jelezve, hogy a palánkok környékén már nem maradt senki, akit hozzá hasonlíthatnánk.


Meglesz a 72-10?

Golden State Warriors v Oklahoma City Thunder


A következő hónapok nagy kérdése, hogy megdönti-e a Warriors a Chicago Bulls 72-10-es alapszakaszrekordját? Bár a két csapat összehasonlítása kézenfekvő, Tőrös nem keverné össze a „melyik a jobb csapat” és az „összejön-e a rekord?” kérdéseket, ugyanis „az akkori Bulls egy sokkalta hagyományosabb alapokon fekvő csapat volt, mint az idei Warriors.

A Golden State egy unortodox, rendkívül nagy tempóban, sok mozgással, még több passzal operáló csapat, ahol öt meccsdöntő, meccsnyerő játékos tud egyszerre kiegyensúlyozottan, hatékonyan működni. A Warriorsnak egyszerűen nincs gyenge pontja, mégis végletekig szoros párharcot várok, mert Jordan pozíciójátéka és a klasszis védelem a Bulls mellett szól.”

Ugyanakkor a Warriors túl van a szezon legkeményebb részén – állítja az NBA.com elemzése. – A hátralévő 23 ütközetből 16-ot hazai pályán vív majd meg, ahol 13 hónapja nem veszített alapszakasz-meccset. Mindezek ellenére okosabb hagyni a fenébe a statokat, hátradőlni és élvezni a Golden State meccseit.