Tojással dobálták meg a koszovói miniszterelnököt a parlamentben

-

Ellenzéki képviselők akkor dobálták meg meg Isa Mustafát, amikor a Szerbiával kötött brüsszeli megállapodást ismertette, írja honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.


Az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt képviselőinek akciója után az ülést megszakították, három képviselőt pedig elővezettek. Múlt csütörtökön is félbeszakadt a parlament munkája, mert az ellenzék tiltakozott az ellen, hogy a következő ülésen Mustafa ismertesse a brüsszeli megállapodás részleteit.

Az ellenzéki politikusok szerint a Szerbia és Koszovó közötti megállapodás túl sok jogot biztosít a Koszovóban kisebbségben élő szerbeknek. Isa Mustafa viszont arról beszélt, hogy a megállapodás értelmében létrejött szerb önkormányzatok közösségének nem lesz végrehajtói hatalma.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ám ezt Szerbia nem hajlandó elismerni. A világon több mint száz ország úgy véli, független államnak számít az egykori szerb tartomány, ugyanakkor öt uniós tagállam - Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus és Spanyolország -, valamint Kína és Oroszország szerint sem önálló államról van szó.