Tojáscsúcs lesz Brüsszelben szeptember végén

Forrás: Kate Ter Haar / Flickr CC-BY

-

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos csúcstalálkozót hívott össze a szennyezett tojások miatt.


A szennyezett tojások már az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltették: szeptember 26-ra csúcstalálkozót hívott össze Vytenis Andriukaitis uniós biztos. Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős litván politikus célja, hogy a Hollandia, Belgium és Németország közti vádaskodás elcsendesedjen. Andriukaitis már a héten egyeztetett a holland, belga és német miniszterekkel, és javaslatot tett a szeptember végi csúcstalálkozóra.
Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője szerint ez nem egy válságtanácskozás, inkább a tapasztalatokat fogják megvitatni, és arról fognak beszélni, hogyan lehetne javítani az uniós élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen.


Rovarirtóval tisztították a tojást

Péntek délutánig tizenhét ország jelezte, hogy Fipronillal szennyezett tojásokat találtak: tizenöt EU-tagállam, valamint Kína és Svájc. Magyarország nincs köztük, viszont négy szomszédos ország igen: Ausztria, Románia, Szlovákia és Szlovénia.
A Fipronil egy rovarirtó, amit kutyák, macskák parazitáinak kiirtására használnak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogyan került bele a szer a holland tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe. A holland rendőrség csütörtökön már őrizetbe vett két vállalatvezetőt, akiknek nagy szerepük lehetett a rovarirtó használatában, de a belga rendőrök is meglátogattak több tojástelepet.