Tóbiásnak három kihívója lesz a kongresszuson

-

Az elnökségi posztokra több mint hatvanan pályáznak.


Az 1500 párttag támogató aláírásával és az elnöki pályázat leadásával jelöltté vált Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök, Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő és Tóbiás József, a jelenlegi elnök és frakcióvezető - mondta Steiner Pál, az MSZP kongresszusi jelölőbizottságának elnöke. Az aspiránsokat meghallgatta a bizottság, de jelöltségükről nem kellett szavaznia.

Támogatták a posztot jelenleg is betöltő Gőgös Zoltán elnökhelyettesi jelölését. Jövő héten hallgatják meg a posztra szintén aspiráló Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettest - mondta Steiner. A bizottság nem hallgatta meg személyesen Gőgöst, hanem a benyújtott pályázata alapján támogatták a jelöltségét. A szocialista politikust a hét elején szívpanaszok miatt kórházba vitték és megműtötték.

A választmányi elnöki posztra Botka László jelenlegi választmány elnök és Hiller István volt pártelnök a jelölt. Heten pályáztak alelnöknek. A bizottság a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke jelölését támogatta. Márton Roland jelenlegi alelnök jelöltségéhez nem járult hozzá a testület.

A 15 fős országos elnökségnek hivatalból tagja a frakcióvezető, a helyek egyötödét nőkkel, valamint 35 éven aluliakkal kell betölteni. Az elnökségi posztokra több mint hatvan pályázat érkezett.

A bizottságban a megyék és a főváros kongresszusi küldöttcsoportjainak képviselői szavazati joggal, a platformok képviselői tanácskozási joggal vesznek részt. Az tudott jelöltté válni, aki megkapta a kongresszusi küldöttek egyharmadának, illetve öt küldöttcsoportnak a támogatását. Az MSZP június 25-én tartja tisztújító kongresszusát.