Tóbiás József lehet az MSZP új elnöke

Fotó: MTI / Kovács Attila / MTI / Kovács Attila

-

Botka László, aki újraindulna a választmányi elnöki posztért, alkalmasnak tartja Tóbiást, aki Mesterházy Attila lemondása óta a frakciót irányítja, ideiglenesen.


A szombati választmányi ülés után Tóbiás József nem adott egyértelmű választ arra, indul-e a pártelnöki posztért; többen egyértelműen azt mondták, ő lesz az új vezető.

Tóbiás szombaton ezt mondta:

„A jelölési folyamat elindult, a szereplőknek lehetőségük van arra, hogy a feladatra vállalásokat tegyenek és megmérettessék magukat. Így fogja tenni Botka László és így fogja tenni Tóbiás József is, vagy bárki más, aki vezető tisztségre jelentkezik.”

Botka László nem akar elnök lenni, ez kiderült szombaton a delmagyar.hu-nak adott interjúból, amelyben arról beszélt, Szegedet választaná.

Tóbiás József viszont a Népszabadság információi szerint már a pénteki, országos párttanács ülésén beszélt ambícióiról.

Volt olyan szocialista, aki szerint Tóbiás mellett legfeljebb néhány önjelölt indulhat, más szerint viszont még minimális verseny sem lesz. Szanyi Tibor elnökségi tag korábban arról beszélt, nem lesz nagy tolongás az elnöki posztért.

Az elnökjelöltséghez a tagság 10 százalékának támogatására van szükség. Az a választmányon eldőlt: program nélkül senki semmilyen tisztségért nem indulhat.

Kunhalmi Ágnesből lehet a párt budapesti elnöke.

Az új elnökséget július 19-én választja meg az MSZP, addig mindenhol tisztújítás lesz.


Botka László a 168 órának adott, csütörtökön megjelenő, de részleteiben már most ismertetett interjújában megerősíti a VS.hu értesüléseit. A politikus szerint az MSZP többsége által megjelölt célok megvalósítására Tóbiás József pártelnökként alkalmasabb lenne nála. A szegedi polgármester elmondta: ha "az MSZP úgy dönt - és most ez a többségi álláspont -, hogy először vissza kell térni a gyökerekhez, le kell bontani a lojalitásra épülő rendszert, nyitottá kell tenni a pártot, a legkisebb településeken is meg kell kezdeni a pártépítést, akkor erre a munkára Tóbiás József alkalmasabb nálam". Botka egy megerősített választmányi elnöki posztot pályázna meg a júliusi tisztújításon. A válaszmány elnökének feladata lehetne a politikus szerint, hogy kidolgozza, hogy nézzen ki, milyen alapvető értékekkel rendelkezzen a 2018 utáni, demokratikus Magyarország.