Többször repülnek orosz bombázók a NATO tagállamok felé

-

Szeptemberben négy állam légi erejét riasztották az oroszok miatt.


Két orosz bombázót észleltek Nyugat-Európa partjainál szeptember 22-én. A feltartóztatásukban a norvég, a brit, a francia és a spanyol légierő vett részt. A francia védelmi minisztérium szerint a 2 TU-160 bombázó reggel 9 órától a délután közepéig incidenst okozott Norvégiától Spanyolországig. Franciaország 2 Rafale repülőt küldött a tours-i bázisról az orosz gépek feltartóztatására, amelyek ekkor száz kilométerre a breton partoktól repültek. Miután a francia gépek dél felé terelték az orosz bombázókat, a spanyol légtérben 2 F-18-as spanyol gép vette át a franciáktól a kísérést.

„A feltartóztatást és a kísérést szoros együttműködésben folytatta a NATO északi és déli operációs központja és a Lyon-Mont Verdun (francia) légi hadműveletek nemzeti központja" - közölte a védelmi tárca. Franciaország és Spanyolország előtt Norvégia és Nagy Britannia is mozgósította légi erejét.

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz légierő megközelítette a francia partokat, de nem hatolt be a francia légtérbe. Februárban 2 TU-160 bombázót tartóztatott fel a francia légierő a La Manche csatorna felett. A NATO tagállamok repülői többször találkoznak orosz gépekkel azóta, hogy az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Januárban a francia légierő 2 Mirage 2000 és egy Rafale gépe szállt fel 2 TU-95 bombázó feltartóztatására.