Egyetért a migránsok értékeinek elvételében a dán parlament többsége

-

A törvényjavaslat, amely szerint Dánia a bevándorlókkal fizettetné a migránsközpontokban való tartózkodásukat, és ezért elvenné az értékeiket, viszonylag nagy visszhangot keltett korábban. A dán parlament többsége most megszavazhatja a javaslatot.


A dán kormány nyilatkozata szerint a törvényjavaslat módosítása értelmében a döntés nem vonatkozna a jegygyűrűre és egyéb olyan értékekre, amelyekhez a bevándorlók érzelmileg kötődnek, azaz például a festményeket, illetve egyéb művészeti tárgyakat és a kitüntetéseiket sem vennék el tőlük, ha van nekik olyan. Ezzel szemben az óráikat, a számítógépeiket és mobiltelefonjaikat elkobozhatnák.

A jobboldali kormány múlt héten annyiban módosította a javaslatát, hogy háromezer koronáról 10 ezerre, azaz nagyjából 400 ezer forintra emelte azt az összeget, amit egy bevándorló megtarthat.

A törvényjavaslatról január 26-án szavaznak, de a kormány nyilatkozata alapján a változtatásokkal, amelyeket az ellenzéki pártok (köztük a szociáldemokraták, és a két jobboldali párt) javasoltak, el is fogadhatják azt. A szóban forgó javaslat egy nagyobb csomag része, amelyről a héten kezdenek vitázni a dán parlamentben.