Több ezer fontért vette meg az angol állam Charles Dickens íróasztalát

-

780 ezer fontért, azaz 320 millió forintért vette meg a londoni Dickens Múzeum a kormány támogatását élvező NFMF örökségvédelmi alaptól kapott adományból Charles Dickens mahagónifából készült íróasztalát. Ezzel közkincs maradhatott a bútor, amelynél a Szép remények vagy a Két város című regények születtek.


Az asztal és a hozzá tartozó diófa szék eddig magántulajdonban lévő irodalomtörténeti ereklyék voltak, amelyeket a múzeum csak kölcsönbe kapott. Most már végleg az intézményben maradhatnak a bútorok.


Dickens lányának, Mamie-nek a naplója szerint a szerző a kenti Gad's Hill-i házban ennél az asztalnál írta a Szép remények című könyvét, és ennél intézte utolsó ügyeit, mielőtt 1870. június 9-én meghalt.

Jeanne-Marie Dickens Wenckheim grófnő, a nagy író, Charles Dickens ükunokájának magyar származású özvegye, tiszteletben tartva 1999-ben elhunyt férje, Christopher Charles Dickens akaratát, 2008-ban a londoni Great Ormond Street-i gyermekkórháznak ajándékozta a Karácsonyi ének szerzőjének íróasztalát és székét. Az író hajdanán támogatta a kórház létrehozását, és 1858-ban a működéshez szükséges alapok összegyűjtésére szervezett gálaesten az ő beszéde is hozzájárult ahhoz, hogy 20-ról 75-re emelkedhetett a gyermekkórház ágyainak száma.A kórház nem sokkal később elárvereztette az íróasztalt, és jelenlegi tulajdonosa ugyancsak árverésre bocsátotta volna, ha a múzeum nem tudta volna előteremteni a megvételéhez szükséges pénzt. Kevés szerző munkáit olvassák, dolgozzák fel és idézik olyan gyakran, mint a kétszáz évvel ezelőtt született Dickensét. Az író belakta egész Londont, számos helyen élt, otthonai közül azonban egyedül a múzeummá alakított négyszintes téglaépület maradt fenn.