Többet költenek a menekültekre Ausztriában

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A számítások szerint a kiadások 2019-ben kezdenek el csökkenni.


Több lesz a pozitívan elbírált menedékkérelem, ezért nő a folyósított szociális támogatások összege Ausztriában – írta a Der Standard a parlament költségvetési bizottságának jelentése alapján. A bizottság szerint már most nagyobb a menekültekre fordítandó kiadások összege. Korábban a pénzügyminisztérium 1,7 milliárd euró költséggel számolt, azonban a bizottság szerint kétmilliárd euró feletti kiadásra kell számítani. Tavaly 1,8, tavalyelőtt egy-, 2014-ben félmilliárd euró volt a menekültügyi kiadás.

A bizottság szerint a pénzügyi tárca a hadsereg támogató bevetéseinek, a bírósági eljárásoknak és a családtámogatásoknak a terheit nem számolta hozzá az éves összeghez. A menekülteknek folyósított családtámogatási hozzájárulás 2015-höz viszonyítva idén megduplázódott, 434 millió eurót utalnak erre a célra. A menekültekkel foglalkozó hatóságok és bíróságok költségei is megnövekedtek, az osztrák menekültügyi hivatal (BFA) éves költségvetése 2017-ben 964 millió eurót tesz ki, ami több mint kétszerese a 2014-esnek.

A kiadások tovább növekedhetnek, amennyiben még több kérelmet fogadnak el. A bizottság szerint a menekültügyi költségek 2019-ben kezdenek el csökkenni.

A szociális minisztérium szerint a szociális támogatásban részesülők valamivel több mint egyharmada tudna elhelyezkedni. Eszerint 2016 októberében nagyjából 220 ezren részesültek támogatásban, 64 százalékuk tartozott a keresőképes korosztályhoz. E csoport 41 százaléka azonban rokkantnyugdíjas, beteg vagy hozzátartozójának ápolásával foglalkozó volt.

2016-ban feleannyi menekült akart Ausztriában maradni mint egy évvel korábban, mégis továbbra is az átlagosnál több menedékkérelem érkezik. Míg 2005-ben 22 ezer, 2010-ben 11 ezer és 2014-ben 28 ezer, addig 2015-ben mintegy 90 ezer menedékkérelmi eljárást adtak be Ausztriában. A tavaly benyújtott több mint 42 ezer menedékkérelem közül csaknem 22 ezret bíráltak el pozitívan. Elsősorban Afganisztánból, Szíriából, valamint Irakból származók akartak az országban maradni.