Többet fognak keresni a diákmunkások szeptembertől

Fotó: MTI/Balázs Attila - Képünk illusztráció / MTI/Balázs Attila - Képünk illusztráció

-

Többet fognak keresni az iskolaszövetkezetek diákjai, mert kifizetik a szabadnapjaikat, de emiatt drágább lesz a diákmunka ősztől.


Jól járnak az iskolaszövetkezetek diákmunkásai a fizetett szabadság bevezetésével, mert akár több tízezer forintot tehetnek zsebre évente, miközben szabadnapjaikat töltik.

A fizetett szabadság viszont többletköltséget jelent a diákok munkáját szervező iskolaszövetkezeteknek. Terveik szerint a 8-10 százalékos pluszköltséget megbízóikra fogják terhelni, arra számítva, hogy kénytelenek lesznek kifizetni a munkaerőhiány miatt. Az iskolaszövetkezetekkel dolgozó vállalkozások költségei mintegy hárommilliárd forinttal emelkednek emiatt 2017-ben - tudta meg a VS.hu.

A változás hátterében az Európai Unió áll, mely azt az álláspontot képviselte, hogy az iskolaszövetkezetek tagjainak is jár a fizetett szabadság. Európában amúgy ismeretlen az iskolaszövetkezeti foglalkoztatási forma: vagyis igazi hungarikum.

Jelentős változás lesz az is, hogy az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás szeptembertől kikerül a Munka törvénykönyvének hatálya alól, ezután a Polgári törvénykönyv és a Szövetkezeti törvény lesz az irányadó.


Tízezrek jöhetnek be a fizetett szabadságból

A szeptember elsején életbe lépő jogszabályváltozás értelmében minden 13. ledolgozott nap után egy fizetett szabadnap jár az iskolaszövetkezetekben dolgozó dákoknak. Évente maximum húsz fizetett szabadnapjuk lehet.


A diákok órabére nem emelkedik, ám aki többet dolgozik, jobban fog keresni, mert több szabadnapot kell kifizetnie számára az iskolaszövetkezetnek 

– mondta Hegedűs Csaba, a diákmunkát szervező Prohumán 2004 Kft. operatív igazgatója.

Így akár tízezer forinttal is többet kereshetnek havonta. Egy jó gyakornoki állásban hetvenezer forint is összejöhet fél év alatt.

Ennek többek között azért van jelentősége, mert az iskolaszövetkezetek évtizedek óta azt hangoztatják, hogy sok diákmunkás nemcsak a zsebpénzét egészíti ki, hanem saját maga eltartása, illetve családja anyagi támogatása érdekében vállal munkát, miközben iskolába jár.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy fizetett szabadnapért mennyi pénz jár. A 13 nap alatt ledolgozott munkaórák száma és azok óradíja alapján lehet kiszámítani az összeget.

Ez az új szabály a jelenlegi iskolaszövetkezeti tagokra 2017. január 1-jétől vonatkozik. Az új belépőkkel 2016. szeptember 1-jétől már az új szabályok alapján lehet csak tagsági megállapodást kötni.


Társadalom; diákmunka; nyári munka

Ennyi pénzre számíthatnak a diákok

Az iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztatott diákok órabére 650 és 800 forint között mozog, ezért a fizetett szabadság jelentős pluszbevételt jelent.

Ha egy diák 650 forintot kap óránként és tíz napon át dolgozik átlagosan négy órában, akkor kétezer forint lesz a fizetett szabadsága.
Ha húsz napon át napi nyolc órában dolgozik 750 forintos óradíjért, akkor ez az összeg már 9200 forint.
Egy főnyereménynek számító gyakornoki helyen fél év munkával és havi százötvenezer forintos fizetéssel, hetvenezer forintot kaphat a szabadnapokért.

Díjat emelnek az iskolaszövetkezetek

A fizetett szabadság költségeit be fogják építeni vállalási díjukba az iskolaszövetkezetek, vagyis kifizettetik az őket megbízó cégekkel.


Ezzel a pluszköltség nem kalkuláltak az iskolaszövetkezetek, ezért nincs más lehetőségük, mint 8-10 százalékkal emelni vállalási díjaikat 

– mondta Hegedűs Csaba.

Simon Balázs, az iskolaszövetkezetek mintegy felét képviselő a Diákvállalkozások Országos Szövetségének (Diákész) főtitkára szintén azt mondta, hogy sincs a rendszerben fedezet. A szövetkezetek működését veszélyeztetné, ha nem terhelnék rá a többletköltséget a cégekre.

A fizetett szabadság bevezetése pontosan kiszámítható költségnövekedést jelent az iskolaszövetkezeteknek. Simon szerint 8,5 százalékot, de nem zárható ki, hogy ettől eltérő, akár tíz százalékot elérő megállapodások is köttetnek.

A cégek a munkaerőhiány miatt kénytelenek lesznek kifizetni a magasabb összeget az iskolaszövetkezeteknek:


A cégek nem örülnek, de kevesen fogják azt mondani, hogy nem fizetik ki az akár tíz százalékkal magasabb díjat

- mondta Simon Balázs.

Szerinte nem fog jelentősen csökkenni az iskolaszövetkezetek versenyképessége a munkaerő-kölcsönzéshez, vagy akár az alkalmi munkához képest sem.

2015-ben az iskolaszövetkezetek mintegy 35 milliárd forint értékben nyújtottak szolgáltatást, ebből 30 milliárd forint a diákok jövedelme volt. A változás hatására 2017-ben mindkét összeg 8,5-9%-kal fog emelkedni a Diákész szerint.

Tehát az iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállaló diákokat fogadó vállalkozások költségei mintegy hárommilliárd forinttal lesznek magasabbak 2017-ben.


diákmunka

Szeptemberben elválik, mennyiért éri meg a diákmunka

Lehetséges, hogy az áremelés nem fogja jelentősen csökkenteni az iskolaszövetkezetek versenyképességét a munkaerő-kölcsönzéshez vagy az alkalmi munkához képest, de majd ősszel elválik, hogyan reagál a piac a korántsem csekély tíz százalékos díjnövekedésre. Az eredmény a diákszövetkezetek kompromisszumkészségén is múlik.

Hegedűs Csaba azt állítja, hogy a megnövekedett díj ellenére 20-25 százalékkal kevesebbe kerül egy diákmunkás, mint egy munkaviszonyban alkalmazott dolgozó.
Simon Balázs úgy véli, elérhető ez megtakarítás. Figyelembe véve a vállalkozás saját munkavállalóival kapcsolatos szervezési, irányítási és adminisztrációs feladatainak költségeit - mivel ezeket az iskolaszövetkezet vállalja át a diákmunkás után; valamint azt, hogy a szakképzett, tapasztalt munkavállalók bére a legtöbb esetben magasabb, mint a diákoké.