Többen mehetünk sittre – őrnek is, rabnak is

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Már toborozzák az új őröket, 6000 új férőhelyet hoznak létre a börtönökben.


A következő években több új börtön épül: Békésen, Csengerben, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon – írja a vg.hu.

Ezzel párhuzamosan a már meglévő 9000-es állomány mellett 2500 új dolgozót választanak és képeznek ki.

A nyolc új helyszínen egyszerre nyitották meg kapuikat a toborzóirodák, ahová több ezer életrajzot juttattak el, egy átlagos napon százan érdeklődnek a betölthető állások iránt.

Várhatóan 100 százalék alá csökken a börtönök telítettsége. Magyarországon ma 29 börtön működik, a fogvatartottak létszáma 18 200, az országos telítettség pedig jelenleg 131-132 százalékos.

Ahogy emelkedik a rabok foglalkoztatási mutatója, úgy csökken az egymás sérelmére elkövetett bűncselekményeik száma – hangoztatta Csóti András, a BVOP távozó parancsnoka. Az elítéltek foglalkoztatási rátáját 2010-hez képest 60-ról csaknem 90 százalékra emelték, ebben a munkáltatás és az oktatás is jelen van.

A kormány a büntetés-végrehajtást jelölte ki az ideiglenes biztonsági határzár elemeinek beszerzési és előállítási feladataira. Az építésben az állomány tagjai mellett fogvatartottak is részt vettek, de egyetlen rendkívüli esemény sem történt.