Többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A decemberben a hálapénz ellen tiltakozó orvosok újabb nyílt levelet tettek közzé, most a kórházak fertőzések ellen emelték fel szavukat.


Decemberben több százan csatlakoztak ahhoz – az eredetileg csak 64 orvos által aláírt – az Emberi Erőforrások Minisztériumának címzett nyílt levélhez, amelyben a hálapénz, a az egészségügyben dolgozók bére és a romló munkakörülmények miatt tiltakoztak. A levelet az 1001 orvos a hálapénz nélkül Facebook-csoport fogalmazta meg.


Hétfőről keddre virradóra egy újabb nyílt levelet tettek közzé oldalukon, amelyben a kórházi fertőzések ellen emelték fel a hangjukat. Mint írták:


kórházi fertőzések következményeként évente jóval többen veszítik életüket, mint közlekedési balesetben.

Szerintük a minimumfeltételek hiányáról, és a kórokozók terjedésének mértékéről a kormány és az ellenőrző szervek is tudnak, ennek ellenére nem tesznek semmit.


A helyzet komolyságáról példákat is bemutattak:


Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. A háttérben dolgozó mikrobiológusok jelzik, hogy ellehetetlenültek a laborok, az ÁNTSZ hálózat meggyengült, nincs szakember. Sajnos, ma az is megtörténik, hogy pénzügyi okokból az orvos nem küldhet mintát a laborba, így a fertőzésre nem is derülhet fény.

„Orvosaink nem asszisztálhatnak a döntéshozó tétlenségéhez. Cselekszünk – írták, majd egy ötpontos felhívást intéztek a kormányhoz:

  1. Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!
  2. Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.
  3. A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá!
  4. Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!
  5. Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!
A teljes levelet itt olvashatják.