Többé nincs sztriptíz a gyásznép előtt Kínában

-

Kína keleti országrészében egyre népszerűbb szokássá vált, hogy a gyászszertartásokra a temetést intéző családok meghívtak egy-egy sztriptíztáncost is, ezzel próbálva minél több gyászolót csábítani a temetésre. A meglehetősen bizarr programnak most a kínai kultúrminisztérium vet véget.


Az elmúlt hónapokban bukkantak fel olyan nagy karriert befutó képek az interneten, melyeken temetéseken felbukkanó női táncosokat lehetett látni, akik félmeztelenül, melltartót ledobva magukról mozogtak a gyásznép, öregek és gyerekek előtt.


A minisztérium most összhatósági eljárás keretében próbálja meg összeroppantani az egész piacot, ennek egyik első lépéseként le is csaptak egy „obszcén performanszra” amit Handan városában mutattak be egy temetésen –írja a Wall Street Journal. A két és fél órás táncelőadást bemutató, hattagú társulatot 11 ezer dollárra bírságolták, volt, akit 15 napra őrizetbe vettek közülük.
A kormánynak nem ez az első próbálkozása a temetési sztriptíz ellen, már 2006-ban, egy oknyomozó riport hatására is igyekeztek szigorító intézkedéseket bevezetni. A riport akkor egy tucat olyan társaságot talált, akik hasonló szolgáltatásokat kínáltak jó pénzért, mint a most megbüntetett csapat.

A kelet-ázsiai kultúrkörben egyébként nem ritka, hogy a családtagok kvázi búcsúbulivá változtatják a temetéseket, ilyenkor a család még utoljára együtt lehet az elhunyttal.