Többé nem vizsgálják, készít-e atombombát Irán

-

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség befejezte a vizsgálatot, kezdődhet az iszlám köztársaság elleni szankciók feloldása.


Hivatalosan is lezárja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt a vizsgálatát, amely arra vonatkozik, hogy Irán a múltban tett-e erőfeszítéseket nukleáris fegyverek kifejlesztésére, azonban továbbra is felügyeli az országban zajló tevékenységeket - közölte a szervezet kedden tartott bécsi ülése után. A döntést a 35 állam képviselőiből álló NAÜ-kormányzótanács beleegyezésével hozták.

A határozat újabb lépést jelent afelé, hogy pont kerüljön egy tizenkét éve tartó konfliktus végére, vagyis eloszlathatóvá váljon a nyugati országok azon gyanúja, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja ürügyén nukleáris fegyver előállítására törekszik. Irán számára ez azt jelentheti, hogy 2016 első negyedévétől lépésben feloldhatják az ország elleni gazdasági büntetőintézkedéseket, vagyis a kőolajembargót és Irán kizárását a banki tranzakciókat bonyolító SWIFT rendszerből.

Irán a döntést követően üdvözölte a bejelentést. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta: az atomvita már történelemnek számít, ezért előre kell tekinteni, és új pályára kell állítani a NAÜ és Irán közötti együttműködést.

A keddi bejelentést követően javulás várható Irán és a nyugati hatalmak, elsősorban az Európai Unió (EU) közötti viszonyban, és Teherán közelebb kerülhet ahhoz, hogy az Egyesült Államokkal újra diplomáciai kapcsolatot létesítsen. Az iráni emberek mindennapjaiban is minőségi változást jelenthet a szankciók feloldása, valamint Haszan Róháni iráni elnök és a reformerők képviseletének megerősödése várható.

Az Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) július 14-én Bécsben kötötték meg a Teherán atomprogramjáról szóló egyezményt. A megállapodás célja annak szavatolása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja. Teherán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát.