Több tucat halottja van az ecuadori földrengésnek

Forrás: AFP

-


A Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint szombat este Ecuador partjait. Legalább negyvenegyen meghaltak, jelentős károk keletkeztek. Ecuadorban szükségállapotot rendeltek el, és mozgósították a rendőrséget és a nemzeti gárdát a közrend fenntartására.

A földrengés helyi idő szerint este nyolc órakor történt 19 kilométeres mélységben. Epicentruma mindössze 14 kilométerre északnyugatra volt Pedernales városától. Az első, nagy erejű földmozgást több utórengés követte, volt köztük 5,6-os fokozatú is.

Eleinte szökőárriadót rendeltek el, de a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy a földrengés legfeljebb egy méter magas hullámokat idézhet elő Ecuador partjainál.

Jorge Glas ecuadori alelnök tévéüzenetében közölte, hogy a hatóságok legalább 41 halottról tudnak. Ők a földrengés epicentrumától több száz kilométerre fekvő Portoviejó, Manta és Guayaquil városokban haltak meg. Az adatok valószínűleg nem véglegesek. A politikus hozzátette, hogy 300 millió dolláros kár keletkezett az országban.

Glas nyugalomra intette a lakosságot, és arra kérte a part mentén lakókat, hogy siessenek magasabban fekvő területekre. Elővigyázatosságból az epicentrum térségében lévő települések lakóinak evakuálására szólított fel.

Az ecuadori geofizikai intézet szerint a földrengés jelentős károkat okozott az epicentrumhoz közeli területeken, de tőle távolabbi helyszíneken is, például Guayaquil városában. Az intézet részletekkel nem szolgált, de fényképek jelentek meg egy összedőlt guayaquili hídról, bevásárlóközpontok megrepedt falairól és beomlott tetőszerkezetéről, valamint megsemmisült lakóházakról. Bezárták Manta város repülőterét, miután a földmozgás következtében komoly károk keletkeztek az irányítótoronyban. A guayaquili repülőteret a megszakadt távközlési összeköttetés miatt kellett bezárni.

Az epicentrumhoz legközelebb eső, 40 ezres lélekszámú Pedernales város polgármestere mentőalakulatokat kérve közölte, az egész település összeomlott. A város sok lakója a romok alatt rekedt, mások a káoszt kihasználva fosztogatásba kezdtek.

A rengéseket érezni lehetett az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is, ahol negyven másodpercen át remegtek az épületek, az emberek pedig pánikszerűen menekültek az utcára. A főváros egyes részein rövid időre megszűnt az áram- és telefonszolgáltatás.

Rafael Correa ecuadori államfő jelenleg a Vatikánban tartózkodik. Twitteren közzétett üzenetében megrendülésének adott hangot, és tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az alelnökre bízta a katasztrófahelyzet kezelésének irányítását.