Több tucat halott egy szíriai robbantásban

Fotó: RIA Novosti / Valeriy Melnikov

-

Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a közép-szíriai Homszban, egy olyan negyedben, amelyet a kormányerők tartanak ellenőrzésük alatt. Legkevesebb tizenhat ember meghalt, a merényletért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.


A SANA állami hírügynökség jelentése szerint 25-en megsebesültek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet viszont úgy értesült, hogy a sebesültek száma 35. A robbanás egy kórház közelében történt a főképpen alaviták lakta Zahra negyedben, ahol komoly károk keletkeztek a környező épületekben.


Az állami televízió adásában arról számolt be, hogy két nagy robbanást lehetett hallani. Az Iszlám Állam szombat este egy iszlamista internetes oldalon vállalta a felelősséget a merényletért. Közölte, hogy a szervezet nevében egy öngyilkos merénylő hajtotta végre az akciót.

A városban korábban a kormányerők és a helyi felkelők egyezséget kötöttek. A megállapodás szerint a lázadók két hónapon belül távoznak el-Vaer negyedből, Homsz utolsó olyan városrészéből, amelyet még ellenőrzésük alatt tartanak. Cserébe a rezsim szabad elvonulást biztosít a fegyvereseknek, és elengedi a bebörtönzött ellenzékieket.

Az ENSZ felügyelete mellett létrejött megállapodás véget vethet el-Vaer katonai ostromának és ágyúzásának. A felkelők korábban „a forradalom fővárosának” nevezték el Homszot, most azonban annak utolsó, még a kezükön levő negyedét is kénytelenek feladni.