Több tucat dzsihadista felkelőt vettek őrizetbe Csecsenföldön

-

A volt Szovjetunió területéről legalább 7000 ember csatlakozott iraki és szíriai terrorista csoportokhoz.


Az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető több mint 50 felkelőt vettek őrizetbe a csecsen biztonsági erők – jelentette be vasárnap Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője.

A szombaton végrehajtott átfogó műveletben egy különösen veszélyes fegyverest is elfogtak, aki tavaly novemberben megölt egy rendőrt. A kézre kerített felkelőcsoportot egy Szíriában élő csecsen szélsőséges irányította – közölte Kadirov az Instagram közösségi portálon.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a volt Szovjetunió területéről legalább 7000 ember csatlakozott iraki és szíriai dzsihadista csoportokhoz, egyebek mellett az Iszlám Államhoz is. Többségük az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokból származik.

Az 1994 és 1996 közötti első csecsen háború után a csecsen lázadás fokozatosan iszlamizálódott, a térségben ma is alacsony intenzitású felkelés zajlik.

Legutóbb január 12-én halt meg hat ember – négy feltételezett felkelő és két rendőr – egy lövöldözésben. December közepén pedig egy rendőröket ért támadás után végeztek a csecsen biztonsági erők hét szélsőségessel.