Több tonna, forgalomba nem hozható növényvédő szert foglalt le a Nébih

-

Nagy mennyiségű, mintegy 4,5 tonna növényvédő szert foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiszabandó bírság várhatóan több millió forint lesz.


A Nébih kiemelt ügyek igazgatósága az interneten hirdetett növényvédő szerekből végzett próbavásárlást, valamint átfogó ellenőrzést tartott a növényvédő szerekkel foglalkozó nagykereskedőknél és egy logisztikai raktárban.


Az internetes próbavásárlások során a hatóság azonnali hatállyal elrendelte 50 kiló kétes eredetű növényvédő szer lefoglalását, és az eljárások során több százezer forint bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A növényvédő szerrel foglalkozó nagykereskedőknél tartott ellenőrzései során több száz lejárt felhasználhatósági idejű, érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező termék forgalomba helyezését kellett megtiltani.

Egy telephelyen 10-15 centiméter magasan állt a talajvíz abban a pincehelyiségben, ahol a növényvédő szereket tárolták, így erősen megsérült a termékek csomagolása – közölte a hatóság.