Több tízmilliós kártérítés, mert nem vezethették a limuzint

Forrás: Europress/AFP/HARPO STUDIOS

-

Fejenként 130 ezer dollár (37 millió forint) kártérítést ítélt meg egy amerikai szövetségi bíróság annak a három minnesotai női sofőrnek, akik diszkriminációs ügyben indítottak pert.


A bíróság novemberben döntött a diszkrimináció miatti keresetet 2012-ben benyújtó Gretchen Cooper, Barbara Herold és Lisa Boutelle javára; a fejenként megítélt 130 ezer dollárnyi kártérítési összeget csütörtökön hirdették ki.


A három nőt 37 további sofőrrel együtt vették fel 2010 októberében, hogy a Mayo Klinikán kezelt Abdul-Rahman bin Abdul-Aziz szaúdi herceget, családtagjait és barátait fuvarozzák. A peranyag szerint azonban a limuzuncégekkel szerződött herceg és köre kijelentette, hogy nem ülhet nő az őket szállító autó kormányánál. Szaúd-Arábiában a nők nem vezethetnek autót.

A három leszerződött limuzincég közül kettő peren kívüli egyezséget kötött az elbocsátott nőkkel, az alperes egyedül a Crown Prince Limousine vállalat maradt.

A három sofőrnőt a Gender Justice női jogvédő szervezet képviselte a perben. Lisa Stratton, a nők egyik ügyvédje üdvözölte a bíró döntését. „Amikor valaki az Egyesült Államokban köt üzletet, akkor az Egyesült Államok törvényei vonatkoznak rá" - hangsúlyozta.