Több tízmilliárd forint kell a kórházak életben tartására

Fotó: MTI/EPA-ANSA / MOURAD BALTI TOUATI

-

Tavaly tavasszal az állam már konszolidálta az állami fenntartású kórházakat, az idei tervezett kiadások viszont nem haladják meg a tavalyi értéket.


Több tízmilliárd forint a magyarországi kórházak adóssága, és ez az érték folyamatosan nő – 2002-ben a kórházak pénzügyi rendezésére még csak 3 milliárdot fordítottak, tavaly ez az összeg már 59,2 milliárd forint volt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az ellenzék kérdésére írásban sorolta fel az idei konszolidálásra váró intézményeket és a rájuk szánt összegeket.

Az államtitkári válasz nem teljesen egyezik meg a Magyar Államkincstár által korábban közzétett összeggel, sem pedig a felsorolt intézmények számával. Többek között azért, mert a Honvédkórház nem az Emmi alá tartozik. Mindezek miatt Rétvári válaszában 42,2 milliárd forint konszolidációs összeg szerepel, a Kincstár szerint viszont 51,7 milliárd forint a kórházak adóssága.

Az idén is az egyik legjobban eladósodott kórház a már említett felsorolásból hiányzó Honvédkórház, amelyet 3,9 milliárd forinttal kell megtámogatnia az államnak.


A magyar kórházak eladósodását erősítette, hogy 2006 óta intézményekre és hónapokra lebontva állapították meg, hogy az egészségbiztosító maximum mennyi beavatkozást finanszíroz. Ha ezt bármely intézmény túllépte, akkor már csak a csökkentett forráshoz juthatott. Majd ezt az értéket is leszállították, így 2006 és 2007 között több mint 6 milliárddal nőtt az az összeg, amelyet a teljesítményvolumen-korlát miatt nem fizettek ki az intézményeknek.

Ennek hatását 2008–2009 környékén kezdték érezni az egészségügyi szektor szereplői. 2009 őszén 24 milliárd forint forráshiányt határoztak meg az intézmények, ez végül 40 milliárdra nőtt, amelyet csak 2010 januárjában fizettek ki. Onnantól kezdve évente 25-35 milliárd körüli az az összeg, amelyet a kórházak adósságaira kell fordítania az államnak.

Az adósságállomány 50 milliárd forint körül lehet, ami egymilliárd forinttal tér el a Kincstár számításához képest, mivel abba beletartozik a járóbeteg-ellátás is közölte a Magyar Kórházszövetség a VS.hu megkeresésére.

A szövetség szerint a hazai egészségügyi finanszírozás GDP-arányosan évek óta még mindig a legalacsonyabb a V4 országai (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország) közül, és a kormány intézkedései ellenére még mindig nem jut elég pénz a kórházak működtetésére.