Több tízezren tüntettek Németországban Obama látogatása előtt

Fotó: MTI/EPA/DPA / HOLGER HOLLEMANN

-

Obamát vasárnapra várják Hannoverbe az ipari kiállítás megnyitójára. A városban mintegy 30 ezer ember vonult az utcákra, hogy tiltakozzon a készülő transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ellen.


Az Egyesült Államok és az Európai Unió év végéig szeretné megkötni az úgynevezett Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szerződést, amely ellenzői szerint veszélyezteti az ökológiai normákat és a munkavállalók jogait.

A TTIP célja a gazdaság, illetve a kereskedelmi kapcsolatok fellendítése. Ennek érdekében a többi között eltörölnék vagy jelentősen mérsékelnék az import után kivetett vámot.

Miközben a megállapodástól azt várják, hogy elősegíti összességében akár több millió új munkahely létrehozását, a tüntetők azt hangsúlyozták, hogy megvan az a veszélye, hogy aláássa a fogyasztói és a munkavállalói jogokat, mivel a részleteket nem a politikusok, hanem a cégek dolgozzák ki.

"Nem ellenzünk egy igazságos megállapodást Európa és az Egyesült Államok között, ugyanakkor ellenezzük egy olyan szerződés megkötését, amely külön jogokat juttat a vállalatoknak" - mondta Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek politikusa.