Több tízezer migráns hagyja el Németországot

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Történelmi csúcsponton a németországi bevándorlás.


A német kormány beszámolója szerint közel 55 ezer migráns hagyja el az ország területét, mivel többségüknek nem lett volna esélyük a tovább maradásra írja a Reuters.


Összesen 54 123 menekült önként távozott Németországból, miután visszautasították menekültkérelmét. Többségük Albániába, Szerbiába, Koszovóba, Afganisztánba és Iránba tér vissza. Ők elvben jogosultak újrakezdési támogatásra, ami 3000 euró (925 ezer forint) is lehet.

A menekültek önként hagyják el Németországot, azonban több esetben a kibocsátó országokba is visszaküldik azokat, akik nem jogosultak a menekültstátuszra; számuk 23 800 fő. A pénzügyminisztérium szóvivője szerint a kormány emelné azokat a pénzügyi támogatásokat, amelyekkel ösztönözhetnék a migránsokat, hogy elhagyják Németországot. Ez az összeg jövőre elérheti a 150 millió eurót.

Németországba a becslések szerint közel 1,1 millió bevándorló érkezett 2015 eleje óta főleg a Közel-Keletről, illetve Afrikából. Angela Merkel német kancellár szerint létfontosságú, hogy olyan országokat támogassanak, ahol nem üldözik el az embereket, vagyis ahová eséllyel visszatérhetnek a migránsok.