Több tízezer mentális sérült él láncra verve Indonéziában

Fotó: Human Right Watch / Andrea Star Reese

-

Már több mint 40 éve, hogy Indonéziában betiltották a mentális sérültek láncra verését, ám egy emberjogi szervezet szerint még ma is közel 19 ezren élnek kikötözve, embertelen körülmények között.


1977 óta Indonéziában tiltott a Pasung, vagyis az értelmi fogyatékos emberek láncra verése. Csakhogy a makacsul berögzült stigmák és az állami ellátás szinte teljes hiánya miatt a brutális szokás még ma is elterjedt az országban.


A Human Rights Watch jelentése szerint 19 ezerre tehető az érintettek száma. A pasung áldozatait a bokájuknál fogva – általában lánccal, vagy fakalodával – akár évekre béklyóba zárják. Általában a szabad ég alatt tartják őket, meztelenül és mosdási lehetőség nélkül.

Az indonéz kormány becslése szerint 57 ezren élnek ma az országban, akik életük során valamikor a tiltott szokás áldozataivá váltak. 2014-ben 1274 esetet regisztráltak a hatóságok, és 93 százalékban sikerült is kiszabadítani az áldozatokat. Azt azonban nem tudni, hogy később visszakerültek-e a láncok.

A szervezet szakembereinek egy férfi elmondta, hogyan tartotta 15 évig bezárva a saját lányát. Attól tartott, hogy a lányt megszállta egy boszorkány, arra azonban nem volt pénze, hogy orvoshoz vigye. „Rombolni kezdett, és felásta más emberek ültetvényeit. Szégyelltem magam miatta és féltem, hogy újra megteszi” – idézi a Guardian a férfit, aki ezután összekötözte a lány bokáját és csuklóját.

Mivel a kötelekből ki tudott szabadulni, végül inkább bezárta a lányt egy szobába, és ki sem engedte másfél évtizedig. Ez alatt az idő alatt a lány kénytelen volt maga alá piszkítani, a szobát egyszer sem takarították, őt pedig sosem fürdették meg. 15 éven át nem látogatta meg senki a szobájában, kivéve, amikor helyi gyerekek kövekkel dobálták. Az ételt az ajtó alatt lökték be neki, ruhát nem kapott soha.

„Vannak, akik éveket töltenek láncra verve, vagy egy kecskeólba zárva, mert a családjuk nem tudja, mit kezdjen egy mentális sérülttel. Az állam pedig nem igazán kínál humánus alternatívát” – mondja Kriti Sharma, a HRW emberjogi kutatója. A számok valóban elképesztőek: a 250 milliós országban mindössze 800 pszichiáter dolgozik. Becslések szerint 10-ből 9 rászoruló egyáltalán nem kap pszichiátriai ellátást.

A szervezet szerint azok, akik az ország 48 intézetének egyikében helyet kapnak, középkori gyógymódoknak és fizikai, valamint szexuális erőszaknak vannak kitéve. Gyakori a „varázsnövények” és a Korán idézeteinek használata, sőt, az elektrosokk is. A jelentés szerint a betegeknek gyakran ugyanazon a helyen kellett enniük és aludniuk, mint ahol a dolgukat végezték.

A Human Rights Watch jelentése amellett, hogy felhívja az Indonéz kormány figyelmét a mentális sérültek pokoli helyzetére, felszólítja az államot, hogy többet tegyen a változás érdekében: képezzen ki szakembereket, hozzon létre intézményeket és konzultáljon magukkal a betegekkel is.

A Human Right Watch fotógalériáját ide kattintva nézheti meg!