Több tízezer menekültnek nyújt emberhez méltó körülményeket az IKEA

Fotó: Better Shelter / Better Shelter

-

Az IKEA bútorgyár az ENSZ-szel együttműködve a válságövezetekben is próbál segíteni a menekülteken.


Az IKEA napelemmel működő menekültszálláshelyét díjazták a 2016-os Beazley kiállításon a londoni Design Múzeumban – írja a The Guardian.


Ha összehasonítjuk az életet a sátrakban azzal, amit ezekben a menedékekben lehet eltölteni, akkor ez ezerszer jobb

mondta Saffa Hamed, aki 2015-ben egy bagdadi menekülttáborba érkezett meg a családjával, miután iszlamisták elkergették őket az otthonukból. Hamed szerint azáltal, hogy állandóan mozgásban vannak, a sátor olyan, mint egy ruhadarab, amelyet folyamatosan vinniük kell magukkal.

Hind és Saffa Hamed elmondták, hogy a sátorban a különböző időjárási körülményeket igazán nehéz volt átvészelni. Az iraki esőzések idején körülbelül egy láb magas vízben voltak, vagy a nagy melegben a túlforrósodott sátorban kellett napokat eltölteniük.


De ez a menedék védett. Van ajtaja, be tudjuk zárni. Úgy érzem, biztonságot ad, és tisztább környezetet

mondta Hind.

A svéd bútorgyár a 17,5 négyzetméter területű menedékét úgy alakította ki, hogy szétszerelve maximum két dobozban is elférjen, és az összeszereléséhez elegendő négy ember. A menedék tetején négy óra áramhasználat megtermeléséhez szükséges napelemrendszer van, amellyel USB-n keresztül a mobiltelefont is fel lehet tölteni.Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint ma több mint 2,6 millió menekült van, akik több mint öt éve táborokban élnek, ahol a téli vagy a tikkasztó nyári időben szinte elviselhetetlen állapotok uralkodnak. Az IKEA-s fejlesztés jóval drágább a vászonsátraknál – 1250 dollár – , de biztonságosabb, szigetelt és tartósabb is.2015 júniusa óta körülbelül 16 000 ilyen menedékhelyet gyártottak le a válságterületeken, mint például Nepálban, ahol az Orvosok Határok Nélkül szervezet használta őket a földrengésnél. Több ezer menedékhelyet küldtek Irakba, és több százat Jemenbe. A svájci menekülttáborban azonban 62 menedékház engedélyét visszavonták, mert a hatóságok szerint nem feleltek meg a helyi tűzvédelmi előírásoknak.

Dr. Tom Corsellis, a Menedék Központ igazgatója szerint Irakban és Görögországban is kiválóan tudták használni az összeszerelhető menedékhelyeket: „Ez a menedék elég ahhoz, hogy benne a gyerekek megcsinálhassák a házi feladatukat, és hogy a szülők belekezdhessenek valamilyen vállalkozásba.”