Több tízezer menekült várja Görögországban, hogy útnak indulhasson

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Folyamatosan nő a Görögországban tartózkodó migránsok száma, jelenleg 44 ezren vannak, miközben 31 ezer férőhely jut nekik a görögországi menekültszállásokon - tájékoztatott vasárnap a görög kormány.


A görög szigeteken kilencezren várják, hogy továbbutazhassanak, Athén környékén tizenegyezer menedékkérő található, míg a macedón határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé.


A héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.


Káosz a rendben

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter vasárnap azt is tudatta: török megfigyelők érkezhetnek a görög szigetekre, hogy segítsék a migránsok visszafogadását. „Rendet kell tenni a káoszban, és butaság lenne elutasítanunk a segítséget" - fogalmazott a miniszter.

Törökország és Görögország között 2002 óta van hatályos visszafogadási egyezmény, de Törökország korábban közölte, hogy nem hajtja végre a megállapodást. Most, a migrációs válság nyomása alatt sikerült a két országnak megállapodnia arról, hogy újra alkalmazzák az egyezményt, s Törökország visszafogadja azokat, akik nem jogosultak menekültstátusra.


„Leírhatatlan körülmények" Idomeninél


A török megfigyelők ugyanakkor a „nemzeti szuverenitás keretein belül" végzik majd tevékenységüket - tudatta Muzalasz. Ezzel párhuzamosan Idomeninél a görög hatóságok egyre nagyobb erőfeszítéssel igyekeznek biztonságos helyre vinni az ott táborozó migránsokat, miután tovább nő a fertőzések veszélye. Egy kilencéves kislánynál "A" típusú vírusos májgyulladást diagnosztizáltak. Ez a betegség rendszerint nem megfelelő higiénés körülmények között szokott fertőzni.

„Idomeninél leírhatatlan körülmények uralkodnak. Az eső miatt a környék gyakorlatilag mocsárrá változott" - magyarázta a görög járványügyi hivatal vezetője, Thanaszisz Jannopulosz, hozzátéve: a járvány megelőzése érdekében elkezdték oltani az embereket, és teherautókkal tiszta vizet szállítanak a határhoz.
A görög hatóságok szórólapokon tájékoztatták a migránsokat, hogy az észak felé vezető fő útvonal lezárult, keressenek menedéket görögországi befogadó központokban. Már szigeteken és a kikötőkön felhívják a figyelmüket, hogy ne induljanak Idomenibe.

„Görögország szállást, élelmet ad és egészségügyi ellátásban részesít" - áll a szórólapokon arab, fárszi és pastu nyelven. A kormány következetesen azt állítja, hogy nem akarja erővel kiüríteni a környéket, s arra számít, hogy a migránsok belátják, hogy nem fognak tudni továbbmenni.

„Állnak az épületek. Miért maradna bárki a sárban?" - tette fel a kérdést egy görög menekültügyi tisztviselő. Az utóbbi 24 órában újabb 629 migráns érkezett a görög szigetekre.