Több tiszteletet Balog Zoltánnak! – parázs vita a meghallgatáson

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Több mint két órás volt Balog Zoltán miniszterjelölti meghallgatása, amelyen zömmel ő hallgatott: nagyon sok kérdést kapott. Kikérte magának, hogy kioktassák szegénységből, beszólt Korózs Lajos szocialista képviselőnek, és vázolt néhány tervezett lépést.


Parázs vita alakult ki a népjóléti bizottság ülésén, ahol Balog Zoltán miniszterjelöltet – és egyben minisztert – hallgatták meg. Az elnök – ahogy ő mondta – a minisztertől „térben távol, de lélekben közel” ült. Az a Zombor Gábor vezeti most a bizottságot, akiről a Népszabadság azt írta, ő lehet az egészségügyi államtitkár. A VS-nek korábban azt mondták, Zombort felkérték, de nem vállalta. Így úgy volt, hogy Szócska Miklós marad. Legalábbis még egy ideig. Nem tudni, hogy történt-e változás, mindenesetre a miniszter a meghallgatás végén felajánlotta a bizottságnak, hívják meg szakmai vitára a leendő államtitkárt. Nevet természetesen nem mondott. Csak ezt:

Kiváló államtitkár lesz, tekintsék államminiszternek, és hívják meg, akkor még ennél is szakmaibb vita lehet. Valamelyik bizottsági elnök majd felém csatornázza a javaslatokat.

A fideszes Selmeczi Gabriella neve is felmerült államtitkárként, de a felszólalásából/hozzászólásából arra lehet következtetni, ez még nem dőlt el. Ezzel nyitott:

„A Fidesz és a KDNP örömét fejezi ki, hogy megint Balog Zoltán a jelölt. Az elmúlt két évben olyan politikust ismertek meg, aki érzékeny az emberek és a családok problémái iránt.”

Majd Fidesz-szóvivő stílusban osztotta a baloldali képviselőket, hogy „azok aggódnak a nyugdíjak miatt, akik 600 milliárd hiánnyal adták át a kasszát”, vagy hogy „olyan támadja miniszter urat, aki megszavazta a nyugdíjkorhatár-emelést”. Vagy: „ne riogassanak az egyéni számlával.”

A KDNP-s Harrach Péter azzal kedveskedett a miniszternek, hogy „a kétéves tevékenysége bizonyítja alkalmasságát. A szellemi immunrendszere is jól működik, hogy elviseli a legvisszataszítóbb demagóg megnyilvánulásokat is.” Harrach ezt minden bizonnyal pártkötődés miatt mondta, nem tudunk arról, hogy neki bármilyen poszt kinézne.

„A múlt és jelen összekapcsolása”

Balog a miniszter-jelölti meghallgatást azzal kezdte, folyatják, amit elkezdtek, hiszen „a választók is erre helyezték a hangsúlyt.”

A tárca nagyságával fokozatosan megbarátkozott, a következő négy évben még szorosabb lesz a területek közötti kapcsolat. Az egyházak növekvő szerepvállalásáról is el lehet gondolkodni, a szociálpolitikai stratégia részeként beszélt erről.

A minisztérium fókuszában a család jóléte áll, a család és ifjúságügyeknek külön államtitkársága lesz - jelentette be Balog.

Balog Zoltán Balog Zoltán

A miniszter főleg az előző kormányzati ciklusban elért eredményekről/intézkedésekről beszélt (családi adókedvezmény, közmunkaprogram, nyugdíjak vásárlóértéke nőtt, béremelés…), csak utalt néhány várható lépésre.

A „teljesítményre ösztönző segítség” – vagyis a segély helyett munka elv – következő lépése: a teljesítménynövekedéshez kötnék az ösztöndíjat. Balog szerint 40 százalékkal csökkent az iskolai lógósok aránya azóta, hogy ilyen esetben a család nem kap családi pótlékot. „A feltételhez kötött támogatás elfogadott elv, azt erősíteni kell” – mondta Balog.

A háziorvos ne egyből kórházba küldje a beteget, hanem legyen annyira felszerelt a rendelő, hogy ott az alapvizsgálatot, alapgyógyítást el tudja végezni.

Átgondolandó feladat az is, hogy a védő-, illetve ápolónők képzését a kamarákkal együttműködve miképp tudják beépíteni a szakképzésbe. (Praktikusan ez azt jelenti, a tanulás mellett több gyakorlatot is szereznének.)

A szűrőprogramok beindultak, bár azzal elkéstek. A nemzetgazdasági tárcával fontolgatják, hogy ne számítson kiesett munkaidőnek, ha valaki egy javasolt szűrővizsgálaton vesz részt.

A segélynél a természetbeni juttatások arányát növelik, megerősítik a nyilvántartási rendszert, hogy kiderüljön, ki milyen támogatást kap. Erről már korábban is beszéltek, legalábbis célként.

Át is vezet ez a konkrétan javítandóként felsoroltakhoz:

– A megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének átalakításával még van tennivaló. Nem teljesítették a penzumot, határozottabban kell tovább menni.

– A drogellenes stratégiában is tovább kell menni.

Rengeteg kérdést kapott

Balog Zoltán meghallgatása több mint két órán át tartott, bár ő hallgatott többet. Jöttek ugyanis a kérdések, egy ellenzéki, egy kormánypárti, utóbbiakra a konstruktivitás volt jellemző.   Balog Zoltán  

Az első kérdező, a szocialista Korózs Lajos rögtön a szegénységi adatokkal nyitott, illetve azzal kezdett, a miniszter járt-e Ózdon. Záporoztak az ellenzéki kérdések, vélemények – legfeljebb öt percben, bár többen ezt nem tudták betartani. Az elnök akkor a poharát ütögetve jelezte az időt. Néhány példa:

„A rendszerváltás óta nem volt ilyen szegénység az országban.” „Egyre többen dolgoznak külföldön”, „a nyári étkeztetés feltételeinek sok önkormányzat nem felel meg, így a rászorulók nagy része kiesik, lesz változás?”, „emelik a gyedet és a családi pótlékot?”, „hosszú a várólista”, „egyre több a hajléktalan”, „egyetért azzal, hogy a népességfogyás A legsúlyosabb probléma?”, „nem kell több anyabarát munkahely?”, „nem szüntetik meg a bölcsődei gondozási díjat?”, „mi lesz a minimálbért keresőkkel nyugdíjas korukban?”

Szellemi immunrendszer ide vagy oda, Balogot kihozták a sodrából

„Én már akkor cigány gyerekeket tanítottam, mikor maga még a párttagkönyve után rohangált. Az MSZMP-s-ért”

– reagált Korózsra, kikérve magának, hogy őt a szegénységből kioktassák. A szegénységet nem egyszerű megszüntetni, „nem úgy működik, hogy azt mondjuk, megszűnik”. 1-2 év alatt nehéz mozdítani. Felzárkóztató programok indultak, alig győzték korrigálni a korábbi hibákat. „Azt a kiváló munkát, amit önök végeztek, kétszer büntették meg a választók. Nem kellenek, ez a helyzet. Jönnek a nagy szöveggel, hogy mit kellett volna. 70 évük lett volna tenni valamit, de ide jutottunk” – mondta még mindig Korózsnak.

„Több tiszteletet, visszafogottságot és szerénységet kérek!”

Hiába érvelt azzal Szabó Tímea, hogy KSH-adatról beszélt, Balog szerint teljesen komolytalanná teszi az ellenzék érvelését, hogy arról beszél, 400 ezerrel több gyerek rászorult. Azt elismerte, hogy a nyári gyerekétkeztetésben sok gond van (az óvodába, iskolába járók viszont kapnak enni), de a minőség irányába mozdulnak el (a helyben termelt alapanyag, közkonyha előírás – bár sokan nem tudják teljesíteni), ez okoz átállási nehézséget. „Tovább megyünk. Annyi gyerek étkezik majd, ahány éhes azon a napon.”

A családoknak jutott pénz nőtt, az egy értelmes szakmai vita, „egy értelmes, tisztességes baloldallal” lehet vitatkozni azon, hogy kikkel kell kezdeni? „Támogassuk az egészen lent lévő családokat, hogy minimálisan vegetálni tudjanak, vagy inkább legyen feltételhez kötött a támogatás, és hozzuk ki őket ebből a helyzetből?”

- -

A népességfogyásnál az okokat kell elemezni, nem arról beszélni, hogy ez a, vagy az egyik legsúlyosabb probléma.

„Cigánybűnözésről nem azért nem beszélünk, mert nem lenne olyan típusú bűncselekmény, ami köthető etnikai származáshoz, hanem mert nem vezet sehova, (…) vagy van etnikai háttér vagy nincs, ezzel azokat is megbélyegezzük, akiknek ehhez semmi köze”

– oltotta le az egyik jobbikos hozzászólót, akinek áttételesen sikerült bedobnia ezt a szófordulatot. „Mi nem adóztatjuk a nyugdíjakat. Ez kicsit populista volt, de tizedannyira, mint az öné” – reagált ismét egy szocialista kérdésre.

A minisztert a bizottság kormánypárti többsége támogatta, Szabó Tímea PM-es képviselő tartózkodásán kívül a többi ellenzéki politikus nemmel szavazott. Egy képviselő nem szavazott. Balog Zoltánt három bizottság hallgatta meg kedden, ő már végzett. A meghallgatásán azt ígérte, az államtitkárainak legalább 30 százaléka nő lesz. Balog szerint ez egy jó arány. Napokon belül az is kiderül, kire gondolt. Ma zsinórban hallgatták meg a minisztereket, részleteket erről itt olvashat. Holnapra felkészül: Lázár János, Pintér Sándor, Hende Csaba és Fazakas Sándor. A kormány pénteken teszi le az esküt, június 15-ig a teljes névsor ismert lesz, államtitkárostól.