Több szocialistának is van afrikai útlevele?

A Magyar Nemzet úgy tudja, az MSZP politikusai közül nem csupán Simon Gábor szerezhetett magának bissau-guineai útlevelet.


„Állítólag afrikai úti okmányokkal rendelkeznek más szocialista országgyűlési képviselők is” - írja a Magyar Nemzet szerdai száma, bár a cikkből nem derül ki, honnan származik az információ. A lap felidézi, hogy a Simon-ügyben gyanúsított, „remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Welsz Tamás" lakásában a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak. Ugyancsak utalnak arra, hogy az Index szerint ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is. Idézik a Népszabadság információját is, amely szerint Welsz Tamás 500 magyarnak intézhetett afrikai útlevelet. A nyomozók számára igencsak értékes információ lehet, hogy Welsztől kik kértek még hasonló, pénzek tisztára mosásához szükséges szolgáltatást – írta a Nemzet.


Miért éppen Bissau-Guinea?

A Szenegál és Guinea között elhelyezkedő Bissau-Guinea 1974-ig volt portugál gyarmat, azóta számos politikai és katonai puccsot szenvedett el és a világ egyik legszegényebb államává vált. Az államforma elvileg köztársaság, de belpolitikai helyzete különösen instabil. A legutóbbi katonai hatalomátvétel 2012-ben, az akkori elnök, Malam Bacai Sanha halála után történt. Az országnak gyakorlatilag nincs gazdasága, az egy főre jutó GDP 1200 dollár, ennek majd kétharmadát a mezőgazdaság adja. Az 1,6 milliós lakosság egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. Az ország egész területén taposóakna-veszély van. Az országot gyakorlatilag dél-amerikai drogkartellek irányítják, az onnan Európába irányuló kábítószer-csempészet egyik fontos bázisa Bissau-Guinea. A magyar külügyminisztérium nem javasolja az utazást Bissau-Guineába. Az országban sem hivatalos magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs, a legközelebbi magyar külképviselet Algírban található.