Több százszor próbáltak illegálisan átjutni a csalagúton

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Mintegy háromszázszor fordult elő szombatra virradóra, hogy migránsok próbáltak bejutni a francia Calais kikötővárosban a csatornaalagút területére, hogy eljussanak Nagy-Britanniába – közölték francia rendőrségi források.


A próbálkozások száma jelentősen kisebb volt, mint az előző napokban az éjszakai órákban. A csalagutat üzemeltető Eurotunnel társaság közlése szerint előző éjszaka, péntekre virradóra a franciaországi oldalon hozzávetőleg ezer migráns próbált bejutni az alagútba, de ez egyiküknek sem sikerült. Az ezt megelőző napokban még ennél is több kísérlet történt az átjutásra. A próbálkozások okozta forgalmi fennakadások pénteken még napközben is tartottak; a teherautókat a két part között szállító vasúti szerelvények még délután is másfél órás késésekkel közlekedtek.

Biztonsági források szerint tágan kell értelmezni a „bejutási kísérlet” fogalmát. Gyakran ez migránsok csoportjaira vonatkozik, akik elindulnak az alagút bejárata felé, de feltartóztatják őket a rendvédelmi erők.

Jelenleg mintegy 800 migráns tartózkodik a csatornaalagút bejárata környékén, Calais városában. Helyszíni jelentések szerint az első átjutási kísérlet péntek este kilenc órakor történt, és a próbálkozások folytatódtak egész éjszaka: a migránsok mindig elindultak az alagút felé, de a rendőrök illedelmesen visszatessékelték őket. Kora hajnalban előfordult, hogy a rendőrség mintegy 150 migránst kísért vissza. Egyesek éjszaka elrejtőztek, majd ismét próbálkoztak. Volt, akinek sikerült bejutni a területre, közülük öt embert őrizetbe is vettek.

A migránsok hetek óta próbálkoznak azzal, hogy bejussanak a csatornaalagúton át Nagy-Britanniába. Előfordult, hogy a helyzet tragédiába torkollott: szerdára virradóra egy 25-30 év körüli szudáni férfi meghalt, elütötte egy teherautó. Június eleje óta ő volt a tizedik bevándorló, aki a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben halt meg. Az észak-franciaországi Calais-ban várakozó migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva igyekeznek brit földre jutni.

A Eurotunnel közölte, hogy újabb biztonsági kerítéssávok kiépítését kezdte meg a migránsok tábora és a csatornaalagút franciaországi bejárata között. A brit kormány 7 millió fonttal (3 milliárd forinttal) járul hozzá a 2 kilométeres kerítésrendszer kialakításához.