Több száz milliárdos kiesést hozna Varga elképzelése

-

A nemzetgazdagsági miniszter korábban az InfoRádióban azt mondta, szeretné a NAV-osokkal megértetni, hogy ha egy vizsgálat nem zárul le fél éven belül, azt el kell engedni. A Magyar Nemzet kikérte a statisztikákat, ezzel a tempóval sokba kerülne az ötlet.


Varga Mihály szerint, ha 180 nap alatt nem sikerül lezárni egy vizsgálatot, „akkor ott valami más gond van, és inkább magával a hivatallal van gond”. Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakításáért felelős kormánybiztos az egyik első változásként említette az új szabályt, így az jövőre életbe is léphet – írja a Magyar Nemzet. A lap kikérte a statisztikákat a NAV-tól, és kiderült, jelentős az elmaradás.


2013-ban átlagosan – a megbízólevél kiállításától a jegyzőkönyv átadásáig – két hónap alatt zárult le egy ügy, ám nagy a szórás: 221 ezer vizsgálatból 15 ezer 6 hónapnál tovább tartott, a 905 milliárd forintos ellenőrzési bevételből 582 milliárd folyt be a fél évnél hosszabb ellenőrzések után.

2014-ben a valamivel több mint 1000 milliárdos adókülönbözetből és szankcióból 818 milliárd forint származott 6 hónapon túli ellenőrzésekből.

Idén szeptemberig csak a 180 napnál hosszabb ellenőrzésekből 720 milliárdos bevétel keletkezett.