Több százezer forint értékű aranydukátokat foglaltak le Röszkénél

Fotó: / / /

-

A NAV pénzügyőrei öt aranyérmét találtak egy szerb autóbuszon utazó szerb állampolgárnál. A több százezer forint értékű érméket lefoglalták, és az utas ellen büntetőeljárást indítottak.


A NAV Facebook-posztjából kiderül, a pénzügyőrök egy szerb rendszámú autóbuszt és utasait vizsgáltak a röszkei határnál. A vámvizsgálat során a NAV emberei kockázatelemzés alapján a jármű és a csomagok tételes vizsgálata mellett döntöttek, amelynek során az egyik szerb utas utazótáskájából papírdobozba csomagolva előkerült 5 db, egyenként 13,8 grammos, aranynak látszó érme. A felkért szakértő előzetes véleménye alapján a megtalált pénzek 1915-ös évjáratú, osztrák veretű aranyból készült 4 dukátosok. A NAV pénzügyőrei a több százezer forint értékű pénzérmét lefoglalták, a szerb utas ellen költségvetési csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt a pénzügyi nyomozók eljárást indítottak. A NAV közleménye múlt századi pénzérmékről ír, ám befektetési célból jelenleg is vernek dukátot, ezen utánveretek egységesen 1915-ös évszámmal készülnek.


A dukát

A dukát arany pénzérme, amely egész Európában használatos volt az első világháború előtt. Egy dukát súlya 3,5 gramm, később 3,4909 gramm, de többdukátos érméket is kiadtak. Neve a latin dux (herceg) szóból ered. Magyarországon először Károly Róbert veretett aranypénzt firenzei mintára, előlapján firenzei liliommal, hátlapján Keresztelő Szent Jánossal. Később Zsigmond és Mátyás is királyi rendelettel biztosította a jó minőségű aranypénz verését. Aranykorát az 1600-as években élte. V. Keresztély dán uralkodó 1670 és 1699 között több mint 23 különböző típusú dukátot veretett a koppenhágai verdében. I. Lipót 180 féle dukátja 14 különböző verdéből került ki. Megszűnése az 1800-as évek végére tehető. Németországban 1872-ben Hamburgban készült az utolsó dukát. A salzburgi érsekségben 1872-ben, Ausztriában 1914-ben Ferenc József saját képével készíttette az utolsó forgalmi dukátot.  (Wikipedia)