Több százezer eurót kerestek azzal, hogy nem csináltak semmit

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-


A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és két társa ellen, akik 2013-ban pénzért cserébe csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígérték, hogy segítenek magyar állampolgárságot szerezni – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség főügyész-helyettese közleményben kedden az MTI-vel.

Nagy Ferenc tájékoztatása szerint a férfit, élettársát és annak gyermekét vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a két ukrajnai közvetítőt pedig befolyás vásárlásának bűntettével vádolja az ügyészség. Az MTI információi szerint Szepessy Zsolt, Monok korábbi polgármestere, az Összefogás Párt elnöke érintett az ügyben.

A vádirat szerint a magyar állampolgárságú férfi 2013 januárjában ismerkedett meg két kárpátaljai magyarral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén pénzért segít a magyar állampolgárság kedvezményes honosítás útján való megszerzésében olyan további ukrán embereknek, akik törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot. A két kárpátaljai magyar Ukrajnában szervezett be olyan embereket, akik hajlandóak fejenként ezer eurót fizetni a magyar állampolgárság megszerzéséért. Ennek alapján a magyar férfi 2013 januárja és decembere közötti időszakban összesen 594, Kárpátalján élő ember honosítási kérelmeit vették át.

A férfi, illetve az élettársa és annak fia összesen 648 ezer eurót (több mint 200 millió forintot) vettek át az ukrán közvetítőktől a kedvezményes honosítást elintézésére, azonban a tényleges ügyintézés érdekében semmit nem tettek. A pénzt saját céljaikra fordították, egyebek mellett egy családi házat vásároltak 30 millió forint értékben az élettárs gyermekének.