Több százezer eurónyi készpénzt szállított a lezuhant indonéz gép

Fotó: iStockphoto / Taalulla

-

Több mint 400 ezer euró – mintegy 124 millió forint – értékű készpénzt szállított az indonéziai Pápua tartományban lezuhant repülőgép, hogy az összeget szétosszák a térség szegényei között – közölte hétfőn egy helyi illetékes.


Jayapura város postahivatalának vezetője, Haryono azt mondta, hogy a posta négy munkatársa kísérte az adományt, amelyet négy zsákban szállítottak.


A Trigana Air Service légitársaság belföldi útvonalon közlekedő, ATR42 típusú repülőgépe Indonézia keleti részén zuhant le vasárnap, mintegy 12 kilométerre Oksibil várostól, rossz időjárási körülmények között.

A járat öttagú személyzettel és 49 utassal a fedélzetén a tartományi főváros, Jayapura repülőteréről a mindössze 50 percre lévő Oksibilbe tartott. Az utasok között volt négy gyerek, köztük két csecsemő is. Helyi sajtóértesülések szerint az utasok mindegyike indonéz állampolgár. Továbbra sem tudni bizonyosan, hogy mi lett a sorsuk.Az AP amerikai hírügynökség arról számolt be a légitársaságnak a jayapurai Sentani repülőtéren felállított krízisközpontja munkatársára hivatkozva, hogy az utasok között volt öt helyi kormányzati tisztségviselő és a helyi parlament néhány tagja is, akik azért igyekeztek Oksibilbe, hogy hétfőn részt vegyenek az Indonézia függetlenné válásának hetvenedik évfordulója alkalmából tervezett ünnepségen.

Joko Widodo indonéz elnök egy közleményben arra szólította fel a délkelet-ázsiai ország lakosait, hogy a függetlenség évfordulóját megelőzően „egyperces néma csenddel emlékezzenek a történtekre, és imádkozzanak a személyzet tagjaiért és az utasokért”.

A légitársaság 2007 óta szerepel az Európai Unió feketelistáján: Brüsszel biztonsági okokból megtiltotta a Trigana Air Service repülőgépeinek a közlekedést az európai légtérben.