Több százan vetkőztek félmeztelenre Putyin miatt

Fotó: Europress/AFP/Alexey Druzhinin / István Hajdu

-

A VKontaktye és a Telegram alapítója internetes flashmobot hirdetett meg, az Instagramot pedig ellepték a félmeztelen képek.


Pavel Durovot, a Vkontaktye és a Telegram alkalmazás alapítóját megihlették Vlagyimir Putyin szabadságos fotói. Az üzletember internetes flashmobot hirdetett meg, aminek lényege az volt, hogy az orosz elnökhöz hasonlóan félmeztelen fotókat kellett közzétenni.


Ha orosz vagy, akkor csatlakoznod kell! Se photoshop, se izompumpálás!

- írta Durov, aki maga is feltöltött egy félmeztelen képet.Az első órákban több mint 800-an reagáltak Instagramon a kezdeményezésre, köztük nők is.


Régóta tart a Putyin-ellenesség

Pavel Durov 2006-ban alapította társaival a VKontaktyét, ami az elmúlt évtizedben Európa legnagyobb közösségi oldala lett 450 millió felhasználóval. A VKontaktye messze a legnépszerűbb közösségi oldal Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban, májusi betiltásáig pedig Ukrajnában is vezető szerepet töltött be. Oroszországban ez egyben a leglátogatottabb weboldal is. Az alapító a 2011-12-es orosz ellenzéki tüntetések során nem volt hajlandó blokkolni a Putyin-ellenes tartalmakat, a kormányellenes Dozsgy televízió szerint pedig ennek köszönhető, hogy 2014-ben megfosztották a Vkontaktye vezérigazgatói állásából.
Durov másik projektje, a Telegram alkalmazás éppen hétfőn ünnepelte indulásának negyedik évfordulóját. A titkosított üzeneteiről ismert Telegramot többször próbálta már blokkolni az orosz kommunikációs hatóság, de Durov kitart amellett, hogy a felhasználók adatai és üzenetei nem kerülhetnek harmadik fél kezébe.