Több százan tüntettek Malina Hedvig mellett

Fotó: MTI / Martin Baumann / MTI / Martin Baumann

-

A 2006-ban Nyitrán megvert magyar nő ellen hamis tanúzás miatt emelt vádat nemrég a szlovák főügyészség.


„Igazságot Hedvignek”, „Ma Hedvig, holnap te” feliratú transzparensekkel demonstráltak szerda este a pozsonyi Vármegyeház téren. A nőt állítása szerint azért verték meg 2006-ban, mert magyarul beszélt.

A tüntetésen több politikus is megjelent. A szónokok magyarul és szlovákul is bírálták az igazságszolgáltatást. Felolvasták Malina Hedvig üzenetét is, aki tavaly felvette a magyar állampolgárságot, és Győrbe költözött. Azt írta, az elmúlt évek legkevésbé fájó megpróbáltatása maga a verés volt. Sokáig bízott abban, hogy a hatóságok belátják, hogy hibáztak.

  - -   A tüntetők este átvonultak a Szlovák Nemzeti Színház elé, ahol a kormány az EU-csatlakozás évfordulóját ünnepelte. Az MTI beszámolója szerint a tömeg előtt néhány, a második világháborús német hadsereg tiszti bőrkabátjaira emlékeztető viseletbe öltözött fiatal egy „Justicia” feliratú koporsót vitt, mellettük pedig egy szlovák rendőregyenruhát viselő férfi az igazság római istennőjének öltözött nőt vezetett. A beöltözött fiatalok szimbolikusan újrajátszották a nő megverését.   - -

Az akkor 23 éves diáklányt 2006 augusztusában verte meg két férfi Nyitrán, mert magyarul beszélt. A rendőrség két hétig nyomozott, majd úgy vélte, a lány nem mond igazat.

Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák később azzal vádolta meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, ezért 2007 májusában hamis tanúzás miatt a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012-ben a szlovák kormány nyilatkozatban sajnálkozott Malina Hedvig ügye miatt. Utaltak arra, hogy sérülhettek a nő egyetemes emberi jogi charta biztosította jogai. A vele szembeni, 2007 óta húzódó eljárás idén januárban zárult le, április elején emeltek ellene vádat.

A júniusban hivatalba lépő államfő, Andrej Kiska megígérte, ha elítélik Malina Hedviget hamis tanúzásért, kegyelmet ad neki.