Több százan tüntettek a Nemzeti Választási iroda előtt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Több száz ember tüntetett kedden este a budapesti Alkotmány utcában, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt az MSZP felhívására. A demonstrálók amiatt tiltakoztak, hogy délelőtt kigyúrt, kopasz férfiak megakadályozták a párt politikusát, Nyakó Istvánt abban, hogy elsőként adjon le népszavazási kezdeményezést az üzletek vasárnapi zárva tartásának ügyében.


Tóbiás József, az MSZP elnöke azt mondta: kedden megszűnt a jogállam, hiszen erővel akadályoztak meg valakit abban, hogy jogait gyakorolja. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek tisztáznia kell, milyen viszonyban áll a magánhadseregekkel, és utat kell engednie a népakarat kifejezésének. Gőgös Zoltán képviselő egyenesen úgy fogalmazott: a magánhadsereg tagjai a fekete dzsekik alatt „barna inget” viselnek.

Az MSZP képviselői a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezés mellett több más ügyet is felemlegettek. Gőgös arról beszélt, hogy zöld utat kapott egy másik kérdés, ami az állami földek eladását tiltaná meg. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök pedig az oktatásról beszélt, arról, hogy a szocialisták és szövetségeseik a kormánnyal szemben szabad, kreatív iskolarendszer szeretnének.A tüntetést – amelyet nem jelentettek be három nappal előre – a rendőrség nem túl nagy erőkkel biztosította, incidens nem történt. Az MSZP mellett a zászlók, jelképek alapján részt vettek rajta a PM és az Együtt képviselői is.