Több százan tüntettek a Corvinus budai karainak elcsatolása miatt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A diákok szervezték, de dékánok is részt vettek rajta, azt mondták, nekik ott a dolguk, ahol a hallgatóik vannak.


Flashmobot tartottak a hallgatók az Akadémia utca és Arany János utca sarkánál, az Emberi Erőforrás Minisztériuma előtt. A Corvinus Egyetem feldarabolása, a kertészeti, élelmiszertudományi karok leválasztása és a gödöllői Szent István Egyetemhez való csatolása ellen tiltakoznak.


A tüntetést akkorra időzítették, amikor az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága sajtótájékoztatón jelentette be a felsőoktatás átszervezéséről szóló döntéseket.

A demonstráción részt vevő Hegedűs Attila, a kertészettudományi kar dékánja a VS.hu kérdésére azt mondta, rendkívüli veszteség lesz, ha Gödöllőre telepítik őket, mert a hazai agrárképzésben a legmagasabb színvonalú munka a BCE budai campusán folyik. A hogyan továbbról nem tudott mit mondani, így arról se, miképpen folytatják a tiltakozást, és hogy az egyetem mit fog tenni, miután szenátusa többször is a karok elszakítása ellen foglalt állást.


Hegyesné Vecseri Beáta, az élelmiszertudományi kar dékánja beszélget a diákokkal


Hegyesné Vecseri Beáta, az élelmiszertudományi kar dékánja arról beszélt a tüntetőknek, Rostoványi Zsolt rektor ellenszenvét váltotta ki, hogy a kari vezetők megjelentek a demonstráción, amelyet hallgatók szerveztek.


A dékán erre azt felelte a rektornak, szerinte nekik ott a dolguk, ahol a hallgatóik vannak. A dékán a hallgatók további támogatását kérte az elszakadás elleni küzdelemhez. Azt mondta a diákoknak, úgy hallotta, az integráció januárban lesz, ekkortól tartoznak a gödöllői egyetemhez. Azzal számol, hamarosan behívják őket a minisztériumba az integrációt előkészítő egyeztetésre.


Palkovics László távozik a sajtótájékoztatóról


Mint azt elsőként megírtuk, a Budapesti Corvinus Egyetem budai karai fél kettőre szerveztek demonstrációt az Emmihez, hogy tiltakozzanak a kertészettudományi, élelmiszertudományi, tájépítészeti karok elcsatolása ellen, miután hétfő este kiderült a kormányzati döntés, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolják a három kart, amelyhez 2000–2003 között is tartoztak, és csak nagy feszültségek közepette tudtak onnan elszakadni.