Több százan tiltakoztak a Városliget beépítése ellen

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A megmozdulás a Városligetből indult, a résztvevők többsége, a zuhogó esőben gyalog tette meg az öt kilométeres utat.


A demonstrálók az elmúlt hónapokban 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze a múzeumi negyed elleni tiltakozásként, a Nem kellenek a monstrumok a Ligetbe! című megmozduláson ezt jelentették be.


Ez a 20 ezer ember a Városliget rendbetételét, karbantartását, felújítását kéri, épületeket nem. A projekt megvalósítása őrült ötlet

– mondta Várnai László zuglói képviselő, a szervező Civilzugló Egyesület nevében a Kossuth téren.


Kitért arra, hogy az összegyűjtött aláírásokkal alátámasztott petíciót a Parlamentnek, a Miniszterelnökségnek címezték, nekik akarták átadni a Kossuth téren, végül a Városliget Zrt.-hez irányították őket, de csak egy sajtósnak adhatták volna át a dokumentumot. „Ehelyett Baán László kormánybiztosnak, a Miniszterelnökségnek, és az államfőnek fogjuk személyesen átadni a jövő héten” – jelezte.

A Maradjanak a fák a Római-parton! mozgalom nevében felszólaló Kardos Gábor azt emelte ki beszédében, hogy a Városliget ma még mindenkié, egyik utolsó társadalmi terünk. „De a tervezett átalakítások steril és kommersz környezetté teszik azt, amit hosszú évtizedek alatt sikerült belakni, mindenki számára élhetővé, otthonossá alakítani” – fogalmazott.


A kormány kultúrgettóval váltaná fel Budapest talán leginkább befogadó helyét, anélkül, hogy bármilyen érdemi egyeztetés vagy szakmai konzultáció lett volna a helyi lakossággal, a városvédőkkel. Ne hagyjuk ezt!

– hangsúlyozta Kardos Gábor, akinek szavai szerint nem „múzeumplázákra” van szükség, hanem szabad terekre. Úgy vélte, egy modern múzeumi negyed számára számos revitalizációra váró épület áll rendelkezésre Budapesten a Városligeten kívül.

Kardos Gábor hangoztatta, hogy sokkal több fára és kevesebb épületre lenne szükség, mert a zöldövezetek arányát tekintve európai összehasonlításban így is sereghajtók vagyunk. „A civil társadalom értékének védelme a békés egymás mellett élést jelenti a természeti környezettel. Ha ezt feladjuk, egy vészesen uniformizált világ jön. Meg kell állítani a civil béke elleni globális háborút”.


A Liget-projekt szervezői máshogy gondolják

A tüntetésre a Városliget Zrt. is reagált. Közleményükben arról írtak, hogy a „civil és szakmai szervezettekkel zajló folyamatos párbeszéd eredménye, hogy az emberek egyre jobban várják a Városliget megújítását, így csupán három-négyszáz ember vett részt a Civil Zugló Egyesület által szombat délután, „Nem kellenek monstrumok a Ligetbe” címmel szervezett demonstrációján”.


Arról is írtak, hogy „a beruházás során a park zöldfelülete jelentősen megnő, s a Liget új kulturális intézményekkel és kikapcsolódási lehetőségekkel bővül. A megújuló Városliget a jelenlegihez képest minden látogatójának többet és jobbat fog nyújtani”.