Több százan éjszakáznak a mezőn Tovarniknál

-

A nap nagy részében buszokkal, de délután négy óra után inkább már csak furgonokkal szállították tovább a menekülteket a szerb–horvát határtól. A lassú transzport miatt sokan kénytelenek a szabad ég alatt aludni Tovarniknál – írja az Index.


A lap helyi tudósítója szerint a rendőrök csoportokra osztották a menekülteket, papírcetliket adtak, amelyekre a csoportvezetőknek rá kellett írniuk a nevüket. Este nyolc órára több csoport is megalakult, van, amelyikben tízen, van, amelyikben negyvenen vannak. Így kezdenek felkészülni a menekültek a meglehetősen hideg éjszakára: az időjárás Tovarnikba esőt és 13-16 fokot jósol.


Bár van egy-két sátor is – a nagy része az UNHCR-é, és ide elsősorban a gyerekeket vitték–, de a legtöbben a mezőn, a fejük felett tető nélkül fogják átvészelni az éjszakát.


Az Index azt írja, lassan történt a menekültek továbbszállítása a határtól, délután négy körül ment el az utolsó busz, kora este már csak a nagyjából húsz fő befogadására képes rendőrfurgonokkal szállítottak. Még este hat órakor is voltak menekültek, akik már hajnal óta várakoztak. Két órával ezelőtt még 600-800 menekült volt a határon.