Több száz orvos csatlakozott a tiltakozó nyílt levélhez

Fotó: MTI / Balázs Attila - illusztráció

-

A hálapénz, az egészségügyben dolgozók bére és a romló munkakörülmények miatt tiltakozott hétfői nyílt levélben 64 orvos, akikhez egyre többen csatlakoznak.


Szerdán délre már 1042 tagja volt a nyílt levelet megfogalmazó 1001 orvos hálapénz nélkül csoportnak – ők nem csak orvosok –, számuk folyamatosan nő. A nyílt levélhez is több mint háromszázan csatlakoztak eddig – írta a Facebook csoportban Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség előző elnöke. Az aláírók között néhány sebészt vagy sebészeten dolgozót találtunk, sokan közülük aneszteziológusok vagy intenzív terápiás orvosok, belgyógyászok, háziorvosok és gyermekgyógyászok. Van olyan is, aki a Facebook-profilja szerint most épp Bristolban dolgozik. De aláírta Kökény Mihály, a szocialisták egykori egészségügyi minisztere – aki belgyógyász is –, meg is kapta a kérdést, ők mit tettek a hálapénz ellen.

Dénes Tamás azt írta, tiszta és biztonságos egészségügyet akarnak, amelynek megteremtéséhez azonnal hozzá kell látni. Három kérdést tettek fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának:

  • Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?
  • Mikor lesz széles körű szakértői kerekasztal?
  • Milyen intézkedéseket hoznak jövőre az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért?
A miniszter ugyan válaszolt – hogy folyamatos az egyeztetés, az orvoselvándorlás mértékét és a kórházak adósságát is csökkentették –, de ezt a csoport tagjai nem tartották elfogadhatónak, így újra feltették a kérdéseket.

A nyílt levélben tiltakozó orvosok mellé felsorakoztak a Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai is, akik általános és arányos bérrendezést követelnek az egészségügyben dolgozók számára két hónapon belül.


Nem szeretnénk arra kényszerülni, hogy más módon adjunk nyomatékot indokoltan megfogalmazott követeléseiknek! Szeretnénk végre elfogadható személyi és tárgyi feltételek között végezni a munkánkat a beteg emberek javára, zavartalan ellátásukat biztosítva

– írták a Szent György-kórház orvosai.