Több száz millió ment el az érvénytelen népszavazási kampányra

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nem teljes az átláthatóság a népszavazás költségében, továbbá vannak érdekes adatok is: több millió ment el például hajtogatásokra.


Csaknem 682 millió forintba került az adófizetőknek a népszavazási kampány miniszterelnöki leveleinek kiküldése, a gyártási költségekre pedig majdnem 30 millió forint ment el – írja a Magyar Nemzet.


A kormány a kvótaellenes kampányban 8,1 millió konzultációs levelet küldött ki, további 500 ezer levelet azoknak a magyaroknak postáztak, akiknek külföldi lakcímük van. Ezenkívül 4,2 millió háztartásba juttatták el a húszoldalas, kék színű tájékoztatófüzeteket.

A levelek terjesztésének a költsége más és más volt: hazai címre 53, uniós országokba 245, egyéb külföldi országokba pedig 295 forintért kézbesítették. A kampány költségvetésében szerepel a küldemény hajtogatási költsége is, ami laponként 1,7 forintba került.


Hiányzó százmilliók

Az MSZP kérdésére a kormány azt válaszolta, hogy a kvótaellenes népszavazásra összesen 315 milliót költöttek. Az eltérést a Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal magyarázta, hogy a magyarországi lakcímre kiküldött miniszterelnöki levelekre sem az MSZP, sem más nem kérdezett rá náluk. Így azt nem is közölték, csak a külföldi címekre kiküldött, illetve a 4,2 millió háztartásba postázott levelekről és kiadványokról adtak tájékoztatást.

A lap szerint a miniszterelnöki levelek és a tájékoztató füzetek 875 milliós összege azonban eltörpül ahhoz a becslések szerint 12-13 milliárd forinthoz képest, amennyit a népszavazási kampányra elkölthetett a kormány.