Több száz migráns hagyja el ma is Idomenit és Pireuszt

Fotó: Getty Images / Matt Cardy

-

Az ideiglenes menekülttáborok felszámolása még napokig tarthat.


Migránsok százai hagyták el szerdán is a görög-macedón határnál, Idomeni közelében és az athéni kikötővárosban, Pireuszban kialakult rögtönzött táborokat.

Az ERT görög közszolgálati televízió szerint a pireuszi sátortábort már kedden ezernél több migráns elhagyta; jelenleg körülbelül 3800 ember tartózkodik ott. "Pireusz kiürítése lassan, erőszak nélkül zajlik" - mondta a menekültüggyel foglalkozó válságstáb szóvivője, Jeórjiosz Kiritszisz.

Az Idomeninél kialakult nyomorúságos tábort kedd este 500 menekült hagyta el. Ez volt az első ilyen tömeges távozás; a szóvivő szerint a tábor kiürítése még napokig tarthat.

Pireuszban, és főként Idomeninél eddig összesen több mint 15 ezer migráns várakozott, azt követelve, hogy újra nyissák meg az úgynevezett balkáni útvonalat nyugat felé.

Vasárnap a macedón rendőrség könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével verte vissza a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a kerítés ellen. Az akciónak több száz sebesültje volt.

Múlt csütörtökön a parti őrség bejelentette, a migránsok két hetet kapnak, hogy önként távozzanak a hadsereg által épített menekülttáborokba, különben erőszakkal viszik át őket.