Több száz migráns csapott össze a rendőrökkel Calais-ban

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/THIERRY THOREL

-


Több száz migráns csapott össze a francia rendőrség erőivel az észak-franciaországi calais-i menekülttáborban szerda este. A hatóságok könnygázt vetetettek be tömegoszlatásra.

Mintegy 300 menekült tett kísérletet arra, hogy égő szeméttel és gallyakkal megállítsa a forgalmat a menekülttábor melletti úton, amely a calais-i kikötőhöz vezet. A menekültek sátortábora felett sűrű füst terjengett, amikor a hatóságok feloszlatták a tüntetést a késő esti órákban.

A megyei prefektúra korábban ultimátumot intézett a tábor lakóihoz, hogy ürítsenek ki egy 100 méter széles területet az út mellett. A hatóságok szerint a sátortábor túl közel helyezkedik el az úthoz, a forgalom és a menekültek biztonsága érdekében pedig szükséges a terület megtisztítása a sátraktól. Az ultimátum szerda délután járt le. A 100 méteres szakasz nagy részét addigra kiürítették, csak elvétve maradtak vissza elhagyatott sátrak és viskók.

A migránsok folyamatosan azzal próbálkoznak, hogy az úton haladó járművekre felkapaszkodva jussanak el Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül.

Calais mellett mintegy 4000 menekült él, kitéve az időjárás viszontagságainak. A francia hatóságok a múlt hét elején nyitották meg az első lakókonténereket abból a 125-ből, amely csak mintegy 1500 menekültnek biztosíthat szállást.