Több száz menekült holttestére bukkanhattak Malajziában

-

Több száz mianmari, illetve bangladesi menekült holttestét rejtő tömegsírokat találtak Malajzia északi, Thaifölddel szomszédos Perlis tartományában - jelentették vasárnap helyi lapok. A hatóságok megerősítették a hírt. Közölték azt is, ezen kívül legalább tizenhét elhagyott táborhelyet fedeztek fel, amelyeket embercsempészek használtak.


A rendőrség 30 tömegsírt talált két helyen az Utusan Malaysia című lap szerint, a The Star című újság pedig arról számolt be, hogy csak az egyik sírban csaknem száz holttestet találtak pénteken. A malajziai belügyminiszter bejelentette, hogy fővárosi rendőrségi osztagok és igazságügyi orvosok vannak a helyszíneken. Feltételezhető, hogy a rohingja kisebbséghez tartozó mianmari vagy esetleg bangladesi menekültek holttestei vannak a tömegsírokban. A hatóságok feltételezik, hogy ezeknek az embereknek közük volt azokhoz, akiknek a tömegsírját a határ másik oldalán találták meg a hónap elején. Thaiföld Szongkhla nevű tartományában 26 holttestet találtak egy tömegsírban.


A múlt héten jelentős bevándorló- és menekülthullám érte Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet: mintegy kétezren érkeztek Mianmarból és Bangladesből a három délkelet-ázsiai országba bárkákon és lélekvesztőkön. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden közölte, hogy jelenleg további mintegy négyezren hánykolódnak a rossz állapotú vízi járműveken a térségben. Közülük sokan már régóta úton vannak, az élelem és az ivóvíz pedig egyre kevesebb a hajókon. A migránsok javarészt a mianmari rohingja muzulmán kisebbség tagjai, akiket hazájukban a többségi buddhisták üldöznek. (Épp most hoztak ellenük egy újabb törvényt.) Sokan ugyanakkor szárazföldön keresztül érkeznek.

Zahid Hamidi maljaziai belügyminiszter újságíróknak elmondta: a tömegsírokon kívül a hatóságok legalább tizenhét elhagyott táborhelyet találtak. Szerinte ezeket is az embercsempészek használják. Az embercsempészek ugyanis -miután beszedik a több ezer dollárt a menekülőktől, hetekig vagy hónapokig táborban tartják őket fogva. Emberi jogi aktivisták szerint ott folyamatosan bántalmazzák őket, van, aki ebbe belehal. A malajziai hatóságok szerint a most felfedezett tömegsírokban a táborokat megjárt emberek holttestei vannak.

Az indonéz hatóságok eközben elkezdték a tengeren veszteglő menekültek felkutatását és mentését a hadsereg vasárnapi tájékoztatása szerint. Péntek óta négy hajó és egy repülőgép vesz részt a feladatban.

Malajzia és Indonézia szerdán megállapodott abban, hogy ideiglenesen befogadják a csempészhajókon veszteglő menekülteket, ha nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak, hogy egy éven belül visszaszállíthatják őket hazájukba. Malajzia csütörtökön négy hajóval kezdte el a kutatást, valamint készenlétbe helyezett további hajókat és helikoptereket.